Na hlavný obsah

Smer chce vyhlásiť referendum k obrannej zmluve medzi Slovenskom a USA

Nemáme inú možnosť, len ísť cestou Ústavy SR, tvrdí Fico.

Smer chce vyhlásiť referendum k obrannej zmluve medzi Slovenskom a USA
Na snímke poslanec NR SR a šéf Smeru Robert Fico. Foto: TASR

Opozičný Smer-SD plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chce prijať uznesenie Národnej rady SR (NR SR) o vyhlásení referenda, či ľudia súhlasia s „umiestnením amerických základní na území Slovenskej republiky“.

Ako v sobotu (8. 1.) informoval predseda Smeru Robert Fico, mimoriadna schôdza by sa mala uskutočniť ešte pred riadnou schôdzou NR SR, ktorá sa začína 1. februára. Pod zvolanie schôdze sa okrem poslancov za stranu Smer-SD podpíšu aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.

„Nemáme inú možnosť, len ísť cestou Ústavy SR, pretože tak závažné rozhodnutie, ako je umiestnenie amerických základní na Slovensku, si vyžaduje súhlas ľudu,“ uviedol Fico.

Ak parlament neschváli program tejto mimoriadnej schôdze, tak Smer podľa jeho slov požiada predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby tento bod zaradil do programu februárovej schôdze.

„Ak koalícia neschváli ani to, tak 1. februára spustíme petičnú akciu po celom Slovensku za účelom vyhlásenia referenda. Táto zmluva je totiž nad rámec akýchkoľvek povinností Slovenskej republiky,“ dodal šéf Smeru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko