Na hlavný obsah

Spojené štáty sú ochotné nájsť kompromis na rokovaniach s Ruskom

Dohoda bude podmienená stiahnutím ruských vojsk z hraníc s Ukrajinou.

Spojené štáty sú ochotné nájsť kompromis na rokovaniach s Ruskom
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Vláda Spojených štátov je pripravená rokovať s Ruskom a možnom obmedzení ďalšieho rozmiestňovania rakiet na Ukrajine, ako aj o nastavení maximálneho počtu vojenských cvičení USA a NATO vo východnej Európe. V sobotu (8. 1.) o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu.

Akákoľvek dohoda v spomenutých otázkach však bude musieť byť podmienená tým, že Rusko stiahne svojich vojakov a vojenskú techniku z oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou, dodal zdroj pod podmienkou anonymity.

Akékoľvek rozhodnutia bude navyše musieť schváliť Ukrajina aj NATO, priblížil. Tiež avizoval, že Washington v žiadnom prípade neoslabí svoju vojenskú prítomnosť ani arzenál vo východnej Európe, ako žiada Rusko.

Vyjadrenie tohto predstaviteľa americkej vlády je prvým náznakom, že Washington je ochotný dospieť ku kompromisu v otázkach súvisiacich s Ukrajinou, analyzuje AP.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena v tejto situácii pristúpila na rokovania s Kremľom, ktoré sa majú uskutočniť v pondelok (10. 1.) v Ženeve.

Rusko žiada od Západu záruky, že sa Ukrajina v budúcnosti nestane členskou krajinou NATO. Spojené štáty a ich spojenci z NATO pohrozili Moskve v prípade útoku na Ukrajinu prísnymi sankciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet