Na hlavný obsah

Spotify po kritike umelcov a verejnosti začne bojovať s dezinformáciami o covide

Viacerí speváci žiadali o odstránenie svojej hudby z platformy.

Spotify po kritike umelcov a verejnosti začne bojovať s dezinformáciami o covide
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Picture Alliance/Frank May

Hudobná streamovacia služba Spotify podnikne kroky proti dezinformáciám o ochorení COVID-19 na svojej platforme. Švédsky gigant to oznámil v nedeľu (30. 1.) po tom, ako folkrockový spevák a skladateľ Neil Young začal bojkotovať túto platformu, informuje agentúra AFP.

Podľa generálneho riaditeľa Daniela Eka spoločnosť Spotify pridá odkazy na podcasty o covide, aby používateľov nasmerovala na faktické a vedecky podložené informácie.

„Na základe spätnej väzby, ktorú sme dostali v posledných týždňoch, je mi jasné, že sme povinní urobiť viac pre zabezpečenie rovnováhy a prístupu k všeobecne uznávaným informáciám z lekárskej a vedeckej komunity,“ uviedol Ek vo vyhlásení.

„Toto nové úsilie v boji proti dezinformáciám sa v najbližších dňoch spustí v krajinách po celom svete,“ dodal s tým, že podľa neho to bude prvýkrát, čo veľká streamovacia služba začne poskytovať doplňujúce informácie o covide.

Neprijateľný obsah

Spoločnosť Spotify, ktorá je s približne 381 miliónmi používateľov najväčšou platformou na streamovanie hudby na svete, zároveň v nedeľu na svojej webovej stránke zverejnila existujúce „pravidlá platformy“, v ktorých uvádza neprijateľný obsah.

V usmerneniach sa okrem iného uvádza, že na Spotify by sa nemal zverejňovať obsah, ktorý „propaguje nepravdivé alebo nebezpečné zavádzajúce lekárske informácie, ktoré môžu spôsobiť škodu offline alebo priamo ohroziť verejné zdravie“.

Medzi príklady nevhodného obsahu podľa spoločnosti Spotify patria tvrdenia, že covid a iné choroby neexistujú, alebo nabádanie ľudí, aby sa zámerne infikovali koronavírusom s cieľom získať imunitu. Obsah, ktorý porušuje pravidlá, môže byť odstránený a opakované porušovanie pravidiel môže viesť k odstráneniu účtu.

Bojkot umelcov

Spoločnosť Spotify čelila kritike po tom, ako kanadsko-americký hudobník Neil Young začiatkom minulého týždňa vyjadril nespokojnosť s tým, že platforma poskytuje veľa priestoru autorovi podcastu Joeovi Roganovi, ktorý podľa Younga šíri nebezpečné dezinformácie o vakcíne proti covidu.

Young následne nechal zo služby Spotify odstrániť svoje skladby, keďže spoločnosť odmietla Roganov podcast stiahnuť.

Kanadská speváčka, skladateľka a gitaristka Joni Mitchell v piatok (28. 1.) na znak solidarity s Youngom oznámila, že chce, aby spoločnosť Spotify vyradila z ponuky všetku jej hudbu. Medzitým sa na sociálnych sieťach začali množiť výzvy, aby ľudia prestali používať službu Spotify v súvislosti s touto kontroverziou.

Dezinformačný podcast

Roganov podcast s názvom The Joe Rogan Experience je najpopulárnejším podcastom na Spotify. Mesačne si ho stiahne 200 miliónov ľudí. Päťdesiatštyriročný Američan v ňom v uvoľnenej atmosfére vedie hodinové rozhovory so širokou škálou osobností, od podnikateľov a vedcov až po hercov a športovcov.

V poslednom čase Rogan začal vystupovať proti covidovej vakcíne. V apríli minulého roka napríklad povedal, že mladí a zdraví ľudia by sa nemali dať očkovať.

V relácii tiež propagoval liek pre zvieratá proti parazitom ivermektín na liečbu covidu, a to napriek negatívnym stanoviskám regulačných orgánov Spojených štátov, Európskej únii a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet