Na hlavný obsah

Srí Lanka je na pokraji bankrotu, nevládze splácať dlhy

Hlavným zdrojom príjmov v krajine je turizmus.

Srí Lanka je na pokraji bankrotu, nevládze splácať dlhy
Na snímke starší srílanský muž s kovbojským klobúkom a cigaretou nahadzuje rybársku sieť na vodnom kanáli v Colombe. Foto: TASR

Srí Lanka tvrdo zasiahnutá pandémiou ochorenia COVID-19 čelí najvážnejšej finančnej kríze za posledné roky, čo vyvoláva pochybnosti o jej schopnosti platiť svojim veriteľom.

Ako informovala agentúra Reuters, v utorok (18. 1.) ostrovný štát v Indickom oceáne splatí 500 miliónov dolárov za medzinárodný štátny dlhopis. Ide o prvú platbu, ktorú musí tento rok splatiť, aby sa vyhla vôbec prvému nesplateniu vo svojej histórii.

Srí Lanka by v roku 2022 mala zaplatiť zahraničným veriteľom 4,5 miliardy dolárov. Agentúra Fitch v decembri 2021 preklasifikovala rating medzinárodného dlhu Srí Lanky na stupeň „CC“, čo je len krok od stupňa „D“, ktorý znamená bankrot.

Dlhový profil

Srí Lanka prostredníctvom opakovaných cyklov pôžičiek od roku 2007 nahromadila dlh v hodnote 11,8 miliardy dolárov prostredníctvom štátnych dlhopisov, čo predstavuje najväčšiu časť, teda 36,4 %, jej zahraničného dlhu.

Na druhom mieste je Ázijská rozvojová banka so 14,3 % podielom, ktorá požičala krajine 4,6 miliardy dolárov. Japonsko je na úrovni 10,9 % a Čína na 10,8 %, pričom každý z nich požičal približne 3,5 miliardy amerických dolárov.

Zvyšok dlhu vlastnia krajiny ako India a medzinárodné agentúry vrátane Svetovej banky a Organizácie Spojených národov.

Splátky zahraničného dlhu pohltili všetky devízové príjmy krajiny.

Situácii nepomohla ani pandémia

Situáciu výrazne ovplyvnila pandémia, pretože hlavným zdrojom príjmov je turizmus. V dôsledku šírenia pandémie turisti obmedzili návštevy.

Problémom sú aj rastúce vládne výdavky a znižovanie daní, ktoré obmedzilo príjmy štátu. Rastú tiež ceny potravín. V decembri medziročne narástli až o 20 percent.

V krajine chýba aj elektrina a ropa. Ako informoval portál CNN, Srí Lanka ponúkla Iránu, že za dovoz ropy v hodnote 251 miliónov dolárov zaplatí čajom. „Dúfame, že každý mesiac pošleme čaj v hodnote 5 miliónov dolárov, aby sme Iránu splatili nákupy ropy za posledné štyri roky,“ povedal minister Ramesh Pathirana agentúre Reuters.

Pôžičky od Číny

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa požiadal Čínu, ktorá je najväčším veriteľom krajiny, o rekonštrukciu splátok dlhov, aby tak pomohla prekonať finančnú krízu.

Čína za posledné desaťročie požičala Srí Lanke miliardy dolárov na infraštruktúrne projekty vrátane stavby diaľnic, prístavov, letiska a uhoľnej elektrárne.

Kritici tvrdia, že prostriedky smerovali na mnohé neefektívne projekty. Čína kritiku odmieta.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že Srí Lanka by mala reštrukturalizovať svoj dlh a vytvoriť trojročnú štruktúru splácania. Tým by sa ušetrili peniaze a znížila by sa záťaž pre občanov krajiny.

„Srí Lanka sa neprimerane zaviazala splatiť svoj dlh. Je obozretnejšie pozastaviť splácanie dlhu a postarať sa o kritické ekonomické potreby,“ povedal pre Reuters ekonóm Dr. Nishan de Mel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika