Na hlavný obsah

Stoltenberg: NATO chce predložiť Rusku návrhy v otázke bezpečnosti

Avizuje sériu stretnutí s Moskvou.

Stoltenberg: NATO chce predložiť Rusku návrhy v otázke bezpečnosti
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) chce v skorej dobe predložiť Rusku písomné návrhy k sporom v otázkach zbrojenia a transparentnosti. V rozhovore s magazínom Der Spiegel to v utorok (18. 1.) vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg sa v popoludňajších hodinách zišiel s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Témou ich rokovaní bolo Rusko a pokračujúca kríza na východnej Ukrajine.

„Chceme pripraviť písomné návrhy. Rusom sme povedali, že im tieto písomné návrhy predložíme,“ povedal Stoltenberg. „Tieto návrhy jasne ukážu, že sme pripravení sadnúť si k stolu a o všetkom rokovať. O kontrole zbrojenia, o opatreniach na väčšiu transparentnosť vo vojenských otázkach, budeme hovoriť aj o raketách. Nie sme však pripravení vzdať sa vlastných princípov,“ dodal.

Stoltenberg po rokovaní so Scholzom povedal, že NATO chce s Ruskom o znížení napätia rokovať. „Dnes som poslal pozvánku všetkým členom Rady NATO-Rusko k sérii stretnutí, ktoré sa týkajú vzťahov s Ruskom,“ povedal.

Prisľúbil, že NATO si vypočuje ruské obavy a bude o nich s Moskvou diskutovať. Zároveň ale zdôraznil, že NATO si vyhradzuje právo ísť vlastnou cestou a tiež chrániť svojich členov.

Kancelár Scholz povedal, že každá krajina má právo rozhodnúť o svojom členstve v medzinárodných alianciách a organizáciách. Vyhlásil tiež, že Rusko by mohlo k zmierneniu napätia na východnej Ukrajine prispieť tým, že stiahne vojakov od ukrajinských hraníc. Kyjev sa obáva, že Rusko pripravuje inváziu, čo ale Moskva odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet