Na hlavný obsah

Stovka sudcov žiada odstúpenie predsedu súdnej rady Jána Mazáka

Ten sa odísť nechystá.

Stovka sudcov žiada odstúpenie predsedu súdnej rady Jána Mazáka
Na archívnej snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: TASR

Približne stovka sudcov žiada odstúpenie predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka. Tvrdia, že prekračuje svoje právomoci – vyčítajú mu napríklad politické angažovanie sa aj online rokovania v čase, keď pandemická situácia umožňovala rade stretnúť sa osobne.

Mazák sa odísť nechystá. Hoci sa pod výzvu zatiaľ podpísalo len 63 aktívnych sudcov, vo vnútri súdnej rady sa už dlhšie debatuje o miere zdržanlivosti, ktorú by mali mať jej členovia. Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

V očiach verejnosti sa môže zdať, že hovorí za celú súdnu radu alebo justíciu, v skutočnosti tlmočí len svoj názor, tvrdí jedna z troch iniciátorov Dana Jelínková Dudzíková.

„Síce nie je sudcom, čiže nemá zdržanlivosť uloženú sudcovskými predpismi, ale myslíme si a trváme na tom, že z pozície jeho funkcie by mal byť zdržanlivý,“ povedala Jelínková Dudzíková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Členka súdnej rady Katarína Javorčíková si to nemyslí. „Nemyslím si, že by presiahol nejakú mieru, keď by to bolo už neprijateľné alebo neprípustné. Každý člen súdnej rady má právo sa vyjadrovať k verejným veciam, je to na každom, do akej miery ho využije,“ povedala.

Dodala, že výzvu podpísalo len okolo 63 aktívnych sudcov, pričom celkovo ich je 1 452. Podľa ďalšej členky Lucie Berdisovej je dobré, že sa diskutuje o miere ich zdržanlivosti. Myslí si, že súdna rada aj po legislatívnych zmenách hľadá svoje miesto.

„A možno je to s dynamikou vo vnútri orgánu tak trochu ako s jazdou na bicykli, že potrebujete ten pohyb na to, aby ste nespadli,“ uviedla Berdisová.

Na dynamickú výmenu to nateraz na mieste šéfa rady nevyzerá. Mazák dôvod na odchod nevidí. „Vážim si a rešpektujem aj negatívne názory na moje pôsobenie v čele súdnej rady, ale, jednoducho, jediná moja odpoveď je – neodstúpim a nekomentujem,“ informoval Mazák.

Iniciátori tvrdia, že podpisy pod výzvu pribúdajú a chcú, aby sa ňou zaoberala aj súdna rada. Ako bod programu rokovania ju môžu navrhnúť traja členovia alebo sám predseda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál