Na hlavný obsah

Stretnutia so sexuálnymi deviantmi vo vlakoch či vozidlách MHD sú čoraz častejšie

Sexuologička radí, aby ženy prípady hlásili a od devianta rýchlo odišli.

Stretnutia so sexuálnymi deviantmi vo vlakoch či vozidlách MHD sú čoraz častejšie
Na snímke autobusy MHD v Bratislave. Foto: TASR

Cestovanie verejnou hromadnou dopravou bolo pre nich viac ako nepríjemné. Počet žien, ktoré sa stretli v dopravných prostriedkoch so sexuálnymi deviantmi, ktorí sa pred nimi uspokojovali, rastie. Najnovšie k nim pribudol aj 10-ročný chlapec.

Počas cesty bratislavskou MHD sa v jeho blízkosti zdržiaval neznámy muž, ktorý sa cez oblečenie dotýkal svojich intímnych partií. Po totožnosti muža, ktorý ho počas jazdy prenasledoval a obťažoval, už pátra polícia. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Simona Beňová.

Niekoľkominútový incident ukončila až jedna z cestujúcich, ktorá začala na muža kričať. Ten sa zľakol a z miesta utiekol. Na prípad reagoval Dopravný podnik Bratislava (DPB).

„Priestory prostriedkov MHD sú verejné, rovnako v nich preto môžu nastať patologické situácie, ktoré sa dejú aj na iných verejnosti dostupných priestranstvách. Účinným opatrením, ktoré DPB na posilnenie bezpečnosti v prostriedkoch vykonáva, je obstarávanie vozidiel v ktorých je bezpečnostný kamerový systém neodmysliteľnou súčasťou,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorca DPB Martin Chlebovec.

Vo vlakoch kamery chýbajú

Vo vlakoch však kamerový systém prevažne chýba. V tomto prípade pomôže, ak si svedok udalosť natočí a nahrávku poskytne polícii. Vďaka záberom, ktoré nahrala neplnoletá slečna vo vlaku smerom do Bratislavy, policajti páchateľa identifikovali a obvinili z trestného činu výtržníctva.

„Začal sa na mňa usmievať, zrazu si začal pchať ruky do nohavíc. Už som vedela, že je zle. Snažila som sa to ignorovať, ale potom sa na mňa začal škeriť a vytiahol svoje náradičko,“ opísala dievčina svoju skúsenosť na sociálnej sieti.

Incident sa stal aj napriek tomu, že vedľa páchateľa sedela ďalšia cestujúca a okolo prešlo minimálne 10 ľudí, no nikto nezareagoval. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto apeluje na cestujúcich, aby v podobných prípadoch ihneď kontaktovali políciu alebo vlakvedúceho, ktorí sa vedia rýchlo zmobilizovať, prísť do najbližšej stanice a podozrivého zadržať.

Muži si svoje správanie často neuvedomujú

Sexuologička Danica Caisová hovorí, že vo väčšine prípadov ide o sexuálnu úchylku, ktorá je kvalifikovaná ako exhibicionizmus, teda nutkanie odhaľovať intímne partie na verejnosti. Oblečenie ženy pritom nehrá takmer žiadnu úlohu a muži si často svoje správanie ani neuvedomujú. Ignoráciu však ženám neodporúča.

„Tým mužom sa to páči, že žena to ignoruje. Oni netúžia po tom, aby s nimi žena nadviazala nejaký kontakt, či už verbálny alebo očný. Keby tá žena začala s ním flirtovať, tak jeho erotický záujem o ňu klesá. Najlepšie je z tej situácie odísť a nahlásiť to,“ vysvetlila sexuologička.

Podľa nej sa takýmto mužom pomôcť dá, musia však vyhľadať pomoc sexuológa. Najlepšie ešte pred tým, ako po nich príde polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál