Na hlavný obsah

Stvárnil najznámejšieho Jánošíka, František Kuchta si zahral iba v dvoch filmoch

Povolaním bol chirurg.

Stvárnil najznámejšieho Jánošíka, František Kuchta si zahral iba v dvoch filmoch
Na snímke František Kuchta ako Jánošík. Foto: Facebook

Najlepším filmovým spracovaním najznámejšieho slovenského zbojníka je podľa mnohých názorov Jánošík I. a II, ktorý režíroval Paľo Bielik. Hlavného hrdinu si v ňom zahral František Kuchta.

Narodil sa 14. januára 1932 v Tisovci. Ako uvádza Československá filmová databáza, Kuchta bol veľmi vzdelaný, sčítaný a nadpriemerne inteligentný. Tieto vlastnosti vyústili aj do jeho povolania, bol totiž lekárom. Počas príprav filmu Jánošík pôsobil v ilavskej väznici ako chirurg.

K úlohe mu pomohol aj vzhľad

Režisér Bielik chcel do filmu obsadiť najmä ľudí bez hereckých skúseností. Kuchta neprekvital žiadnym výnimočným talentom v hereckom prejave, bol však húževnatý, prirodzený, uvoľnený a bez trémy.

K získaniu úlohy mu pomohol aj jeho vzhľad, mal výšku cez dva metre a vyšportovanú postavu štíhlejšieho typu.

„Impozantný postavou, hlasom i tvárou predurčený, aby sa stvárnením ľudového hrdinu stal pamätným. Bývali sme pri škole nazývanej holubník, v blízkosti Dianiškovcov, Kuchtovcov, kde sa hlavne v čase prázdnin fešný vysokoškolák zastavil, zažartoval so sestrou, pozval nás do nedeľnej školy a zanechal dojem – to je fešák!“ opísala Kuchtu autorka Viera Krišková v Tisovskom mesačníku.

Dvojdielny film Paľa Bielika sa nakrúcal dva roky, premiéru mal v rokoch 1962 a 1963. Kuchta si okrem Jánošíka zahral aj vo filme Hodiny z roku 1980.

Chirurg mal však celý život problémy s alkoholom a slabosť pre ženy.

Zomrel 27. marca 1981 vo svojom jednoizbovom byte v Bánovciach nad Bebravou vo veku 49 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko