Na hlavný obsah

Štvrtá dávka vakcíny podľa izraelskej štúdie päťnásobne zvyšuje protilátky

Zvyšuje tiež ochranu pred hospitalizáciou.

Štvrtá dávka vakcíny podľa izraelskej štúdie päťnásobne zvyšuje protilátky
Žena dostáva štvrtú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer-BioNTech počas vakcinácie v izraelskom meste Ramat Gan. Foto: TASR

Štvrtá dávka vakcíny proti ochoreniu COVID-19 päťnásobne zvyšuje hladinu protilátok u očkovaného týždeň po podaní. V utorok (4. 1.) to s odvolaním sa na prvé zistenia izraelskej štúdie uviedol izraelský premiér Naftali Bennett.

„O týždeň od (podania) štvrtej dávky s veľkou mierou istoty vieme, že štvrtá dávka je bezpečná,“ uviedol podľa agentúry Reuters premiér. Hovoril v nemocnici Šeba, ktorá svojim zamestnancom v rámci štúdie začala podávať štvrtú dávku covidovej vakcíny koncom decembra.

Štvrtú dávku dostalo 24 600 ľudí

„Druhou správou je, že týždeň po podaní štvrtej dávky vidíme päťnásobný nárast v počte protilátok u očkovanej osoby,“ dodal Bennett. Podľa neho to s veľkou pravdepodobnosťou výrazne zvýši ochranu pred infekciou, hospitalizáciou a vážnym priebehom ochorenia.

Izrael, ktorý má zhruba deväť miliónov obyvateľov, zohral kľúčovú úlohu v sledovaní účinkov očkovania proti covidu. Pred rokom začal najrýchlejšie na svete s rozsiahlou očkovacou kampaňou a bol tiež jednou z prvých krajín, ktorá začala podávať tretiu dávku.

Izrael aktuálne očkuje štvrtou dávkou vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech osoby staršie ako 60 rokov, zdravotníkov a ľudí s oslabenou imunitou.

Aspoň jednu dávku vakcíny v Izraeli dostalo viac ako 6,5 milióna ľudí, dve dávky dostalo vyše 5,9 milióna a viac ako 4 milióny ľudí, 2 milióny má za sebou aj tretiu, posilňujúcu dávku.

Štvrtú dávku podľa izraelského ministerstva zdravotníctva zatiaľ dostalo približne 24 600 ľudí.

Izrael vo štvrtok (30. 12.) tiež dostal prvú dodávku pilulky proti covidu od firmy Pfizer. Liek Paxlovid je podľa výrobcu určený pre osoby krátko po preukázaní nákazy a jeho cieľom je zabrániť zhoršeniu príznakov. Všetky predtým schválené lieky sa podávali infúziou alebo injekciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet