Na hlavný obsah

Súd sa zaoberá žiadosťou Breivika o podmienečné prepustenie

Masový vrah si odpykáva trest 21 rokov.

Súd sa zaoberá žiadosťou Breivika o podmienečné prepustenie
Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik prichádza na prvý deň pojednávania. Foto: TASR/AP

Nórsky súd začal v utorok (18. 1.) pojednávať o žiadosti teroristu Andersa Breivika, ktorý pri atentátoch pred vyše desiatimi rokmi zabil 77 ľudí. Štyridsaťdvaročný Nór tvrdí, že už nepredstavuje pre spoločnosť nebezpečenstvo. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Pravicový extrémista si odpykáva v Nórsku maximálny trest 21 rokov. Ten však môže byť predĺžený na neurčito, ak ho súd bude považovať za pokračujúcu hrozbu pre spoločnosť. Pojednávanie bude trvať tri dni. Verdikt sa očakáva neskôr.

Pred moslimami chcel chrániť masovým vraždením

„Môžem povedať, že v jeho fungovaní nevidím žiadne veľké zmeny. Niekto, kto sa snaží dosať von, by mal dať najavo ľútosť a ukázať, že vie, prečo sa nesmie vraždiť. On, ale nič také neurobil,“ hovorí psychiatrička Randi Rosenqvistová.

To, čo Breivik urobil, z neho spravilo jedného z najnenávidenejších Nórovi. Tvrdí, že vraždil z lásky k národu. Nórov pred moslimami chcel ochrániť zabíjaním ľudí, ktorí podporovali ich integráciu. Súd ho však poslal za mreže, aby Nórov chránil pred ním.

Prokurátorka Hulda Karlsdottirová má tiež jasno, pokiaľ ide o jeho prepustenie. „Jeho uväznenie je nevyhnutné, keďže predstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť,“ vyjadrila sa.

O zmiernenie trestu sa pokúša opakovane

Breivik hovorí, že je člen tajného spoločenstva rytierov, jeho bývalí známi ho ale opisujú ako nespoločenského čudáka. Pasuje sa i za znalca zbraní. Na vojenskú službu, ktorá je mimochodom v Nórsku povinná, ho však nezobrali.

Jeho advokát Öystein Storrvik je teraz presvedčený, že mu právo požiadať o prepustenie nemôžu zobrať. „Tak, ako v každom právnom štáte, má odsúdený právo požiadať o podmienečné prepustenie a Breivik sa rozhodol toto právo využiť,“ povedal.

Nie je to po prvý raz, keď sa Breivik rozhodol využiť právo zmeniť svoj trest. Pred štyrmi rokmi prehral súd, keď tvrdil, že podmienky jeho väzby sú neľudské. Nórsko pritom patrí medzi krajiny s najhumánnejšími podmienkami vo väzeniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál