Na hlavný obsah

Súd zablokoval Bidenov očkovací príkaz pre pracovníkov vlády

Ministerstvo spravodlivosti sa plánuje odvolať.

Súd zablokoval Bidenov očkovací príkaz pre pracovníkov vlády
Na archívnej snímke z 29. decembra 2020 zdravotníčka naťahuje z ampulky vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Federálny sudca v Texase v piatok (21. 1.) rozhodol, že administratíva prezidenta Joea Bidena nemôže od zamestnancov federálnej vlády vyžadovať zaočkovanie proti covidu-19 a zakázal úradom trestať pracovníkov, ktorí neposlúchli príkaz.

Ministerstvo spravodlivosti sa plánuje proti verdiktu odvolať a Biely dom povedal, že si za svojím príkazom stojí. Súdy v USA už skôr zablokovali vládou vyhlásenú očkovaciu povinnosť tiež pre ďalšie skupiny obyvateľstva.

Sudca Jeffrey Brown vyhlásil, že ide o otázku toho, či môže Bidenova vláda „bez podpory Kongresu vyžadovať po miliónoch federálnych zamestnancov, aby podstúpili lekársky zákrok ako podmienku pre ich zamestnanie“.

„Tým podľa platného práva, ako sa k nemu nedávno vyjadril Najvyšší súd, zachádza už príliš ďaleko,“ uviedol v odôvodnení rozhodnutia. Vláda podľa neho môže brániť verejnému zdraviu menej invazívnymi metódami, napríklad vyhlásením povinného nosenia rúšok či povinnosti udržiavať rozstupy.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová v reakcii na rozhodnutie povedala, že vláda si je „istá svojimi právomocami“. Dodala, že 98 % z celkovo 3,5 milióna federálnych zamestnancov je buď už zaočkovaných, alebo požiadalo o zdravotnú či náboženskú výnimku. Zamestnancov, ktorí sa neriadili príkazom vyhláseným vlani v novembri, hrozilo aj prepustenie.

Piatkové rozhodnutie je ďalšie z množstva obdobných verdiktov, ktoré zasiahli do Bidenových očkovacích príkazov. V polovici mesiaca Najvyšší súd zablokoval požiadavku na vakcináciu u zamestnancov podnikov s viac ako stovkou pracovníkov.

Ponechal však v platnosti iný príkaz, ktorý sa týkal zamestnancov v zdravotníckych zariadeniach. Federálny súd potom v decembri zablokoval ešte ďalší očkovací príkaz, ktorý sa týkal zamestnancov firiem plniacich zákazky federálnej vlády.

Mnoho veľkých zamestnávateľov v USA – vrátane veľkých aeroliniek, technologických firiem či napríklad potravinárskeho obra Tyson Foods -zaviedlo povinné očkovanie z vlastnej iniciatívy. Napríklad reťazec kaviarní Starbucks však po januárovom rozhodnutí Najvyššieho súdu svoj skorší príkaz zrušil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet