Na hlavný obsah

Sudánsky premiér Hamdok rezignoval na svoju funkciu

V krajine opäť došlo k úmrtiam pri protestoch.

Sudánsky premiér Hamdok rezignoval na svoju funkciu
Na snímke zosadený sudánsky premiér Abdalla Hamdok. Foto: TASR/AP

Tisíce Sudáncov v nedeľu (2. 1.) opäť vyšli do ulíc Chartúmu protestovať proti vojenskej vláde. Bezpečnostné zložky proti nim znovu použili slzný plyn i streľbu. Podľa agentúry AFP zomreli dvaja demonštranti v meste Omdurmán, ktoré susedí s metropolou.

Od prevratu z minulého októbra zabili pri manifestáciách za návrat civilnej vlády v Sudáne vyše 50 ľudí. V nedeľu tiež rezignoval premiér Abdalla Hamdok, ktorý vyzval na nové rokovanie o prechode krajiny k demokracii.

Hamdok bol premiérom od augusta 2019, keď viedol prechodnú vládu po zvrhnutí prezidenta Umara Bašíra. O moc sa odvtedy delili civilisti s armádou, ktorá mala vlani na jeseň odovzdať moc civilistom. Namiesto toho však armáda v októbri uskutočnila prevrat a zatkla väčšinu ministrov vrátane premiéra Hamdoka.

S ním sa potom v novembri dohodla, že sa do úradu vráti. Armáda má ale stále veľký podiel na vedení krajiny a ľudia preto demonštrujú za čisto civilnú vládu.

Sudánci sa aj v nedeľu opäť vydali v Chartúme do centra metropoly v snahe dostať sa k prezidentskému palácu. V tom im ale zabránila polícia a armáda, ktorá ich rozohnala slzným plynom. Dvaja ľudia zomreli v Omdurmáne, keď jedného strelili do hrude a druhý utrpel vážne zranenia hlavy, uviedla katarská televízia Al-Džazíra.

Posledný veľký protest pred nedeľnou demonštráciou v Chartúme sa konal vo štvrtok (30. 12.), keď bezpečnostné zložky podľa Al-Džazíry zastrelili šesť ľudí. Ďalšie stovky ľudí utrpeli zranenia.

Hamduk v televíznom prejave oznámil rezignáciu. Zároveň vyzval na usporiadanie okrúhleho stola, z ktorého by vzišla nová dohoda o politickom prechode k demokracii v tejto africkej krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet