Na hlavný obsah

Švédsko nevydá odporúčanie očkovať proti covidu deti od 5 do 11 rokov

Prínos očkovania neprevyšuje riziká, tvrdia odborníci.

Švédsko nevydá odporúčanie očkovať proti covidu deti od 5 do 11 rokov
Chlapec dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer-BioNtech pre deti vo veku 5 - 11 rokov. Foto: TASR

Švédsky úrad verejného zdravotníctva sa rozhodol, že nevydá odporúčanie, aby sa proti covidu-19 očkovali deti vo veku od päť do jedenásť rokov. Prínos vakcinácie podľa neho v tejto vekovej skupine neprevyšuje riziká. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Na základe našich poznatkov a s tým, že riziko závažného priebehu u detí je nízke, nevidíme jasný prínos v ich zaočkovaní,“ povedala Britta Björkholmová zo švédskeho úradu verejného zdravotníctva.

Dodala, že toto rozhodnutie by sa mohlo zmeniť, ak by veda priniesla iné poznatky alebo ak by vývoj pandémie zmenil nový variant koronavírusu. Deti z rizikových skupín už vakcínu dostať môžu.

Agentúra Reuters uvádza, že Švédsko v stredu (26. 1.) zaznamenalo, aj napriek obmedzenému testovaniu, viac ako 40 000 nových prípadov infekcie koronavírusom, čo je takmer najviac od začiatku pandémie.

Nemocnice však podobný nápor ako v predchádzajúcich vlnách pandémie nezažívajú. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží asi stovka pacientov, vlani na jar tam bolo viac ako štyri stovky pacientov.

Švédska vláda v stredu (26. 1.) predĺžila opatrenia, ako je obmedzená otváracia doba reštaurácií alebo limit návštevníkov vo vnútorných priestoroch. Dúfa však, že 9. februára ich bude môcť zrušiť.

Európska lieková agentúra (EMA) vakcínu Pfizer/BioNTech pre deti od päť do jedenásť rokov schválila vlani 25. novembra, v Česku sa s očkovaním začalo 15. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet