Na hlavný obsah

Szalay: Záujem o očkovanie klesá, nemyslím si, že očkovací bonus by seniorov motivoval

Očkovací bonus kritizuje aj opozícia.

Szalay: Záujem o očkovanie klesá, nemyslím si, že očkovací bonus by seniorov motivoval
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ak chcú Slováci nad 60 rokov získať očkovací bonus vo výške 200 alebo 300 eur, musia byť zaočkovaní posilňujúcou dávkou. Pri dvojdávkovej vakcíne to musia stihnúť do pondelňajšieho (31. 1.) večera.

Slováci, ktorí sa v pondelok (31.1.) dajú zaočkovať dvojdávkovou vakcínou po prvý raz, dostanú pomoc v hodnote 200 eur. Registrovať sa nie je potrebné. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

„Musíte mať vek nad 60 rokov, trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a vakcínu musíte dostať na území Slovenskej republiky. Finančná pomoc príde poštou vo forme poštovej poukážky na adresu, ktorú uvediete,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová.

Hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay si nemyslí, že by očkovací bonus v tomto čase motivoval seniorov.

Počet záujemcov o očkovanie výrazne klesá

Hovorí tiež, že vakcinácia je momentálne za zenitom a počet záujemcov o očkovanie výrazne klesá. Seniori boli v Bratislavskom kraji preočkovaní najmä koncom novembra a začiatkom decembra.

„Určite existujú ľudia, pre ktorých to predstavuje motiváciu dať sa zaočkovať. Avšak prevažná väčšina ľudí tejto vekovej kategórie to skôr považovala za znevažujúce, nedôstojné dokonca až devalvujúce,“ hovorí Szalay.

Ministerstvo financií do pondelka (31.1.) rozoslalo takmer 700 000 poukážok za približne 200 miliónov eur. Rezort financií ubezpečuje, že poukážky prídu ľuďom aj počas februára.

Opozícia očkovací bonus kritizuje

Zuzana Dolinková z mimoparlamentného Hlasu-SD nepovažuje finančnú motiváciu za najideálnejšiu motiváciu na očkovanie. Peniaze sa podľa nej môžu použiť inde.

„Peniaze, ktoré ministerstvo financií na konci roku 2021 zázračne našlo a vyčlenilo na očkovací bonus pre seniorov, a ktoré sa doteraz nespotrebovali, žiadame okamžite presunúť do rezortu zdravotníctva,“ uviedla Dolinská.

Analytik INESS Martin Vlachynský si myslí, že suma, ktorú štát vynaložil na bonus je priveľká.

„Nie som si istý či sa nakoniec dozvieme odpoveď na to, či to prinieslo tie očakávané benefity alebo nie,“ hovorí Vlachynský.

Nárok získať očkovací bonus v plnej výške majú ešte stále Slováci starší ako 60 rokov, ktorí stihnú posilňujúcu tzv. booster dávku jednodávkovej vakcíny do 15. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál