Na hlavný obsah

Tarkovič zostáva trénerom futbalovej reprezentácie

Výkonný výbor SFZ mu ponúkol novú zmluvu.

Tarkovič zostáva trénerom futbalovej reprezentácie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie mužov Štefan Tarkovič. Foto: TASR

Štefan Tarkovič bude pokračovať na poste trénera slovenskej futbalovej reprezentácie. Potvrdil to prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik po stredajšom (19. 1.) zasadnutí výkonného výboru v Bratislave.

Tarkovičovi sa skončila platná zmluva k 31. decembru minulého roka. Vedenie SFZ malo najprv o mene reprezentačného kouča rozhodovať v decembri 2021, neskôr to posunulo na január 2022.

Jedným z kandidátov na post bol bývalý tréner SR Vladimír Weiss. st. S ním Slováci dosiahli prvý veľký úspech, keď postúpili na MS 2010 v JAR. Na mundiale potom v konkurencii obhajcov z Talianska, Paraguaja a Nového Zélandu prešli do osemfinále, kde vypadli s neskorším vicemajstrom sveta Holandskom.

Weiss je však tréner majstrovského Slovana Bratislava, v ktorom bude pokračovať. SFZ pri riešení trénerskej otázky rozhodil siete aj v Česku, neprinieslo to však výsledok.

Účasť na Eure, neúspešná kvalifikácia na MS

Po odvolaní českého kouča Pavla Hapala v októbri 2020 Tarkovič postúpil s tímom na minuloročné EURO, keď SR vo finálovom zápase baráže v Belfaste vo Windsor Parku proti Severnému Írsku vyhrala 2:1 po predĺžení.

Pod jeho vedením Slováci zvíťazili aj v nasledujúcom zápase Ligy národov doma proti Škótsku (1:0), o tri dni neskôr podľahli v Plzni Česku 0:2 a z LN napokon vypadli do C-divízie.

Najprv mal zmluvu len na tri zápasy, v decembri 2020 mu ju SFZ predĺžil do konca kvalifikácie MS. Na ME Slováci zdolali Poliakov (2:1), no po prehrách so Švédmi (0:1) a Španielmi (0:5) nepostúpili do ďalšej fázy.

Tarkovič sedel na lavičke Slovenska aj v kvalifikácii MS 2022 v Katare, ktorá sa zmestila do celého roka 2021. Slovensko v konečnej tabuľke H-skupiny skončilo na treťom mieste o skóre pred Slovinskom s výslednou bilanciou 3 víťazstvá, 5 remíz a 2 prehry.

Na svetový šampionát do Kataru, resp. do jarnej baráže o MS sa nedostalo, rozhodnuté o tom bolo už po októbrových kvalifikačných zápasoch. Postup si z prvého miesta vybojovali úradujúci vicemajstri sveta Chorváti, do baráže z druhého miesta prenikli Rusi.

Spolu viedol tím v 19 zápasoch s bilanciou šesť výhier, osem remíz a päť prehier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport