Na hlavný obsah

Termín rokovania Rady NATO-Rusko je známy

Bude dva dni po diskusiách USA s Ruskom.

ruský prezident Vladimir Putin a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo).Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na budúcu stredu 12. januára rokovanie Rady NATO-Rusko, oznámil v utorok (4. 1.) agentúre Reuters predstaviteľ Severoatlantickej aliancie.

Stretnutie, o ktorého usporiadaní sa hovorí od decembra, sa tak uskutoční dva dni po plánovaných rozhovoroch medzi Washingtonom a Moskvou o Rusku požadovaných bezpečnostných zárukách a na pozadí obáv západných krajín smerom k hromadeniu ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach.

„Akýkoľvek dialóg s Ruskom by musel postupovať na základe reciprocity, reagovať na obavy NATO ku krokom Ruska a uskutočňovať po konzultácii s európskymi partnermi NATO,“ uvádza vyhlásenie Aliancie v súvislosti s dianím okolo Ukrajiny.

O možnosti rokovaní so zástupcami NATO hovoril pred týždňom Sergej Rjabkov, námestník ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova, následne ho na twitteri avizoval aj Stoltenberg.

Po rozhovore s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom uviedol, že spojenci sú pripravení na dialóg v Rade NATO-Rusko a že so šéfom americkej diplomacie hovoril o „dôležitosti deeskalácie značného navyšovania vojenskej prítomnosti Ruska v Ukrajine a okolo nej“.

Témou nadchádzajúceho rokovania bude zástup ruských bezpečnostných požiadaviek, o ktorých chce Rusko v pondelok (10. 1.) rokovať so Spojenými štátmi.

Moskva okrem iného požaduje záruku, že sa NATO nerozšíri o Ukrajinu a upustí od vojenských aktivít v tejto krajine. Aliancia to odmieta s tým, že Ukrajina ako suverénny štát si môže svojich spojencov slobodne zvoliť sama a žiadna ďalšia krajina do tohto rozhodnutia nemá čo hovoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet