Na hlavný obsah

Trvalý kurzarbeit sa posúva o dva mesiace

Platiť začne od začiatku marca.

Trvalý kurzarbeit sa posúva o dva mesiace. Schválili to poslanci a podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Namiesto 1. januára, tak začne platiť až od 1. marca.

Dovtedy by mala firmám pomáhať schéma ministerstva práce Prvá pomoc.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) to zdôvodnil tým, že rezort počas komplikovanej pandemickej situácie nechce meniť podmienky pre zamestnávateľov. S postupom koalície tentokrát súhlasila aj časť opozičných poslancov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keď firma nebude môcť pre krízu vyrábať a platiť zamestnancov, podporí ju štát. Na mzdy zamestnancov prispeje 60 %, ďalších 20 % im zaplatí firma. Spolu budú môcť dostať najviac 80 % svojho priemerného platu. To však začne platiť až od marca.

„Rozhodli sme sa, že posunieme zavedenie trvalého kurzarbeitu o dva mesiace, aby na prelome rokov, keď majú ľudia dosť starostí so zvládaním pandémie, nemuseli prechádzať na nový administratívny systém žiadania pomoci,“ vysvetľuje Krajniak.

Firmy, ktoré budú mať pre pandémiu problémy udržať v januári a vo februári pracovné miesta, budú môcť naďalej využívať schému Prvá pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko