Na hlavný obsah

Týka sa aj Slovákov. Rakúske obmedzovanie prídavkov na deti porušuje právo Únie

Pracujúci cudzinci majú rovnaké práva, tvrdí advokát únijného súdu.

Týka sa aj Slovákov. Rakúske obmedzovanie prídavkov na deti porušuje právo Únie
Ilustračná snímka - viedenské námestie. Foto: TASR/AP

Rakúske obmedzovanie výšky prídavkov na deti žijúce v cudzine, ktoré sa týka okrem iného tisícov Slovákov, porušuje právo Európskej únie. K tomuto záveru dospel vo štvrtok (20. 1.) generálny advokát Súdneho dvora EÚ. Sudcovia by preto podľa neho mali vyhovieť žalobe Európskej komisie a nariadiť Viedni zrušenie tejto kontroverznej úpravy zavedenej pred tromi rokmi.

Pracujúci cudzinci majú rovnaké práva

Cudzinci pracujúci v Rakúsku majú podľa súdneho poradcu únijnými predpismi zaručené rovnaké práva ako Rakúšania. Pre súd nie je jeho stanovisko záväzné, vo väčšine prípadov k nemu však prihliada. Konečný verdikt by mal padnúť v priebehu niekoľkých mesiacov.

Európska komisia pre túto prax zažalovala Rakúsko predvlani v máji. Generálny advokát Súdneho dvora EÚ vo štvrtok odporučil žalobe vyhovieť.

„Právo Únie totiž výslovne uvádza, že rodinné dávky, ako sú rakúske rodinné prídavky a zľava na dani na nezaopatrené dieťa, nemožno znížiť alebo zmeniť z toho dôvodu, že rodinní príslušníci príjemcu bývajú v inom členskom štáte,“ uviedol advokát Jean Richard de La Tour s odvolaním sa na nariadenie z roku 2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia. Rakúska indexácia podľa advokáta zasahuje do práva cudzincov na voľný pohyb po EÚ.

Pravidlo neprinieslo želané úspory

Norma Únie harmonizujúca pravidlá sociálnych systémov vychádza z toho, že ak cudzinci v nejakej členskej krajine platia dane a sociálne príspevky, majú nárok na podporné dávky v rovnakej výške ako miestni občania.

Rakúska úprava, ktorá tento princíp porušuje, „predstavuje nepriamu diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti“, uviedol advokát. Tú možno podľa neho pripustiť len v odôvodnených prípadoch, Viedeň však dostatočný dôvod neuviedla.

Rakúska vláda si od obmedzenia výšky prídavkov sľubovala úsporu, ktorá však podľa tamojších médií nedosiahla žiadanú výšku. Podľa denníka Die Presse za rok 2019 ušetrila krajina zhruba 62 miliónov eur, cieľom vlády však bola ročná úspora 114 miliónov eur. Z práce v Rakúsku kvôli opatreniu tiež odišlo mnoho opatrovateliek z východnej časti EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet