Na hlavný obsah

Učiteľskí odborári stále hrozia štrajkom

Dôvodom sú nízke platy.

Väčšina pracovníkov štátnej aj verejnej správy už dostala 350 eur. Jednorazovú odmenu dohodla Konfederácia odborových zväzov (KOZ) s vládou. Časť zamestnancov v školstve však dostane odmenu až v júni. V lete by ešte všetkým zamestnancom verejnej správy mali narásť platy o 3 percentá. Školskí odborári požadujú pre učiteľov viac. Naďalej hrozí, že vstúpia do štrajku.

Školskí odborári sú naďalej v štrajkovej pohotovosti. Spolu so všetkými asociáciami, ktoré v rezorte pôsobia, žiadajú vládu, aby sa v školstve od júla zvýšili platy nie o 3, ale o 10 percent.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý ešte v lete navrhoval celoplošný nárast platov o 5 percent a individuálny o 6 percent, by mal iniciovať spoločné stretnutie s premiérom a ministrom financií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Verím, že nasledujúci polrok budeme o tom debatovať, aby k 1. júlu, keď prichádza k 3-percentnému zvyšovaniu platov zamestnancov v rámci školstva, to zvyšovanie bolo omnoho výraznejšie,“ povedal minister školstva.

„Pokiaľ k tomu stretnutiu dôjde, čo predpokladáme, že áno, a to rokovanie by bolo úspešné a došlo by k naplneniu našich požiadaviek, tak potom určite by štrajková pohotovosť bola zrušená. Pokiaľ nie, tak potom by rozhodol najvyšší orgán nášho zväzu, a to je rada zväzu, už priamo o štrajku,“ priblížil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko