Na hlavný obsah

Ukrajinský koncern Naftogaz varuje pred spustením plynovodu Nord Stream 2

Ide podľa neho o bezpečnosť Ukrajiny.

Ukrajinský koncern Naftogaz varuje pred spustením plynovodu Nord Stream 2
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štátny ukrajinský energetický koncern Naftogaz opäť varoval pred spustením prevádzky plynovodu Nord Stream 2, cez ktorý sa má transportovať ruský plyn priamo do Nemecka. Pre Ukrajinu je to otázka národnej bezpečnosti, uviedol šéf Naftogazu Jurij Vitrenk v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Poukázal na hromadenie ruských vojsk na hranici s Ukrajinou. Pokiaľ sa cez Ukrajinu prepravuje ruský plyn, je pre ruského prezidenta Vladimira Putina ťažšie začať vojnu, lebo by sa to dotklo dodávok plynu. „Som si istý, ak sa Nord Stream 2 dostane do prevádzky, potom už cez Ukrajinu nepotečie žiaden plyn do Európy.“

Napätie v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou sa v poslednom čase výrazne zvýšilo. Západ kritizuje hromadenie ruských vojsk na hranici s Ukrajinou a obáva sa invázie.

Cez Nord Stream 2 sa má dopravovať plyn z Ruska priamo do Nemecka. Plynovod je dokončený, ale ešte sa nedostal do prevádzky, keďže ešte nezískal certifikáciu v Nemecku. Mnohí spojenci Nemecka sa obávajú, že plynovod zvýši jeho závislosť od ruského plynu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz, naopak, zdôraznil, že rozhodovanie spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) o povolení pre Nord Stream 2 je nepolitické. Ide totiž o súkromný projekt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet