Na hlavný obsah

Ukrajinský minister varoval, že cieľom Moskvy môže byť obnova NDR

Tvrdí, že Rusko chce preniknúť do západnej Európy.

Ukrajinský minister varoval, že cieľom Moskvy môže byť obnova NDR
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok (28. 1.) v parlamente vyhlásil, že neochota Berlína dodať Kyjevu zbrane podporuje ruskú agresiu, a varoval, že cieľom Moskvy je nielen ovládnutie Ukrajiny, ale aj prienik do západnej Európy.

Ak Berlín nezmení postoj, môže sa podľa ministra dočkať obnovenia Nemeckej demokratickej republiky vo východnom Nemecku. Tá bývala v sovietskej sfére vplyvu, kým sa zrútil berlínsky múr a Nemecko sa zjednotilo.

„Ak Nemecko nezmení stanovisko ohľadom odporu voči ruskej agresii, bude musieť spolková vláda riešiť nie problémy s okupovanou časťou východnej Ukrajiny či Krymu, ale problém Nemeckej demokratickej republiky,“ vyhlásil Reznikov.

Ruským cieľom je podľa ukrajinského ministra zmeniť súčasnú podobu bezpečnostnej architektúry sveta. „Obnova NDR je logickým pokračovaním ruských požiadaviek, ktoré už boli oznámené. Rusko už oficiálne nastolilo požiadavku odstránenia NATO v 14 krajinách, akokoľvek sa to zdalo byť absolútne nemožné. Je veľmi dobré, že členovia Aliancie dali Rusku jasnú odpoveď,“ poznamenal šéf ukrajinskej obrany.

Putin chce rozšíriť svoj vplyv v Európe

Vyhlásil tiež, že konečným cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je nielen ovládnutie Ukrajiny, ale rozšírenie svojho vplyvu hlboko do západnej Európy.

„Varovali sme západných partnerov, že cieľom Kremľa nie je ani tak Ukrajina, ako rozvrátenie NATO a Európskej únie,“ uviedol minister a poukázal na ruské výpady proti Poľsku a Pobaltiu.

Nemecko, na rozdiel od niektorých svojich spojencov v NATO, neposkytuje Kyjevu zbrane na obranu pred Ruskom, ktoré sústredilo svoje jednotky blízko ukrajinských hraníc.

Zdržanlivé stanovisko povzbudzuje agresora

Ukrajinský minister Berlínu vytkol, že zdržanlivé stanovisko ohľadom dodávok zbraní fakticky podkopáva bezpečnosť Európy a povzbudzuje agresora.

Rusko naliehavo žiada prepracovanie bezpečnostnej architektúry v Európe po skončení studenej vojny.

Ruské požiadavky bezpečnostných záruk, predložené minulý mesiac, zahŕňajú ukončenie ďalšieho rozširovania NATO, aby sa Ukrajina nikdy nemohla pripojiť, a stiahnutie síl a zbraní Aliancie z východoeurópskych krajín, ktoré vstúpili do NATO po studenej vojne.

Rusko, ktoré na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov na východe Ukrajiny, tvrdí, že neplánuje zaútočiť na Ukrajinu, a že si neželá vojnu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet