Na hlavný obsah

Úrady im vzali dcéru, súd v Štrasburgu však rozhodol o nórskom pochybení

Boj o dieťa sa ešte neskončil.

Sedemročný boj o dieťa – už tak dlho sa snaží rodina Ladických zvrátiť rozhodnutie nórskych sociálnych úradov. V roku 2015 slovensko-nórskemu páru odobrali iba dvojmesačnú dcéru Maxin a zverili ju do pestúnskej starostlivosti.

Jej nepočujúca mama Sára a otec Andrej ju mohli vídať len trikrát do roka na jednu hodinu za prítomnosti sociálnych pracovníkov. Nórski úradníci vyhodnotili slabý očný kontakt matky s dieťaťom a tiež, že otec príliš veľa pracuje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Otec, mama, dcérka aj stará mama, ktorá žije v Piešťanoch, sa obrátili na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Súd im dal za pravdu a konštatoval, že Nórsko neurobilo všetko pre to, aby rodina mohla fungovať, čím porušili ich práva.

Súd priznal rodičom odškodné 25 000 eur a preplatenie nákladov 500 eur. Ich boj o dcérku sa ale ešte stále neskončil. Rozsudok zo Štrasburgu totiž neznamená, že sa dieťa môže automaticky vrátiť domov. V Nórsku sa musí začať konanie nanovo.

Rodina aj po rokoch čakania stále verí, že sa Maxin nakoniec vráti k svojim biologickým rodičom, aj keď nové konanie môže trvať ďalší rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet