Na hlavný obsah

USA obvinili štyroch bieloruských predstaviteľov z únosu lietadla s Pratasevičom

Na palube lietadla boli aj Američania.

USA obvinili štyroch bieloruských predstaviteľov z únosu lietadla s Pratasevičom
Bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataseviča v Minsku. Foto: TASR/AP

Štyroch predstaviteľov bieloruskej vlády obvinili vo štvrtok (20. 1.) v Spojených štátoch z vlaňajšieho únosu lietadla, ktorého odklon si Minsk vynútil, aby mohol zadržať aktivistu a novinára Ramana Prataseviča.

Obvinenia z únosu lietadla, označovaného aj ako tzv. letecké pirátstvo, oznámilo vo štvrtok (20. 1.) americké ministerstvo spravodlivosti, informovali agentúry Reuters a AFP. Týkajú sa dvoch najvyšších predstaviteľov bieloruského štátneho úradu pre leteckú navigáciu a dvoch predstaviteľov tamojšej štátnej bezpečnostnej služby.

Obvinení sú zo zosnovania sprisahania za účelom únosu lietadla, na palube ktorého boli aj americkí občania, v dôsledku čoho tak podľa americkej prokuratúry došlo k porušeniu federálnych zákonov USA. Medzi 132 cestujúcimi a členmi posádky zmieneného letu boli totiž aj štyria Američania, uvádza prokuratúra.

Sprisahania sa obvinení mali dopustiť klamstvom o údajnej bombovej hrozbe, z dôvodu ktorej bolo zmienené lietadlo, smerujúce z Atén do Vilniusu, 23. mája 2021 odklonené a nútené pristáť v Minsku.

Minsk už čelí cestovným zákazom

Bieloruské úrady po pristátí z lietadla vyviedli a následne zatkli Ramana Prataseviča, bieloruského novinára žijúceho v exile, a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, študujúcu vo Vilniuse.

Minsk už v súvislosti s odklonom tohto letu spoločnosti Ryanair čelí zo strany USA, EÚ, Británie aj Kanady celému radu sankcií, vrátane cestovných zákazov či zmrazení majetku.

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) v pondelok (17. 1.) sprístupnila správu o vlaňajšom nútenom pristátí lietadla a sprístupnila ju všetkým 193 členom ICAO vrátane 36 štátov, ktoré v súčasnosti pôsobia v rade organizácie.

„Akékoľvek ďalšie kroky, ktoré má ICAO prijať na základe záverov tejto správy, zástupcovia rady oficiálne zvážia počas stretnutia, ktoré je v súčasnosti naplánované na 31. januára,“ dodala organizácia so sídlom v kanadskom meste Montreal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet