Na hlavný obsah

Úspešné zvládnutie deviatackeho monitoru už nemusí byť výhodou

Novela zákona zmenila pravidlá pre prijímačky.

Úspešné zvládnutie deviatackeho monitoru už nemusí byť výhodou
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Doterajšie testovanie deviatakov, takzvaný monitor, už nebude pre žiakov zabezpečovať taký bonus ako predtým. Ak dosiahli v minulosti z matematiky a slovenčiny 90 a viac percent, dostali sa na strednú školu bez prijímačiek.

To už celkom platiť nemusí, novela školského zákona pravidlá zmenila. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Ottová.

Po novom bude mať rozhodnutie v rukách stredná škola, hovorí Renáta Vitková z komunikačného odboru rezortu školstva. Upozorňuje tiež, že stredným odborným školám, konzervatóriám, školám umeleckého priemyslu a športovým školám znížili hranicu na prijatie žiakov bez prijímacích skúšok.

„Riaditeľ strednej školy sa môže podľa podmienok svojej školy rozhodnúť, či do kritérií zaradí možnosť prijatia bez prijímacej skúšky. Pre gymnáziá platí minimálne 90-percentná úspešnosť a pre ostatné stredné školy minimálne 80-percentná úspešnosť v testovaní deviatakov,“ uviedla Vitková.

„Domnievam sa, že tie najlepšie stredné školy nebudú po novom prijímať deti len na základe Testovania 9 a budú odpúšťať prijímacie skúšky. Myslím, že každá dobrá stredná školy si vytvorí vlastné kritériá, aby mohla prijať tých najlepších žiakov,“ povedal Richard Savčinský, riaditeľ bratislavskej základnej školy na Mudroňovej ulici.

Individuálne kritériá

Podobný názor má aj prezident Zväzu školských asociácií a združení Pavel Sadloň, ktorý upozorňuje na boj o žiaka. „Ak máte veľký záujem, tak si môžete na časť (žiakov) zvyšovať kritériá. Keď máte nižší záujem, musíte kritériá uberať,“ vysvetlil.

Pripomína, že odpustenie prijímačiek súčasne znižuje škole náklady. Tento rok je výnimočný aj v tom, že stredné školy musia zverejniť kritériá nie na jeden, ale na dva školské roky dopredu a navyše sa menia termíny.

Testovanie deviatakov bude v apríli, športové školy začínajú s prijímačkami už v marci, v ostatných školách je na ne vyčlenený máj. Podľa Sadloňa gymnáziá, ktoré majú 8 a 4-ročné štúdium a sú ešte aj bilingválne, čaká v prvom májovom týždni vyučovanie v dosť obmedzenom režime, pretože im budú učiteľov i priestory viazať prijímacie skúšky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál