Na hlavný obsah

V Británii sa omikron šíri najviac medzi ľuďmi staršími ako 50 rokov

Johnson nevidí dôvod na sprísňovanie opatrení.

V Británii sa omikron šíri najviac medzi ľuďmi staršími ako 50 rokov
Ľudia stoja v rade na testovanie na covid v Londýne. Foto: Reuters

Koronavírusový variant omikron sa v Spojenom kráľovstve šíri najmä medzi ľuďmi staršími ako 50 rokov, no dáta ukazujú, že netreba sprísňovať opatrenia proti šíreniu covidu pre vysoký podiel zaočkovaných treťou dávkou v tejto vekovej kategórii.

Podľa agentúry Reuters to v pondelok (3. 1.) uviedol britský minister školstva Nadhim Zahawi. „Momentálne sa dívame na prienik nákazy u ľudí starších ako 50 rokov. Až 90 % z nich však už má posilňujúcu dávku,“ povedal Zahawi pre BBC rádio.

Zároveň avizoval, že vláda prehodnotí pandemickú situáciu v Británii tento týždeň v stredu (5. 1.). „Nič v údajoch nenasvedčuje tomu, aby sme (pravidlá) sprísňovali viac,“ dodal.

To, že nové opatrenia proti covidu nie sú potrebné uviedol aj britský premiér Boris Johnson. Povedal to v súvislosti s presvedčením, že variant omikron má miernejší priebeh oproti ostatným doterajším variantom.

„Cesta vpred pre našu krajinu je v pokračovaní na súčasnej ceste. Všetky opatrenia budeme posudzovať, ale kombinácia vecí, ktoré momentálne robíme, je podľa mňa správna,“ vysvetlil Johnson.

Premiér priznal, že tlak na nemocnice v niekoľkých nasledujúcich týždňoch bude pre variant omikron citeľný. Povedal však, že krajina je v súčasnosti pripravenejšia než v minulých vlnách epidémie.

„Väčšina ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti nie je zaočkovaná a drvivá väčšina – okolo 90 % – nemá tretiu dávku vakcíny,“ dodal Johnson.

Britské ministerstvo zdravotníctva uvádza, že za predchádzajúci deň sa koronavírusom infikovalo viac ako 137 000 ľudí, pričom pribudlo aj 73 úmrtí v súvislosti s covidom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet