Na hlavný obsah

V Drážďanoch sa začal ostrosledovaný súd so zlodejmi historických šperkov

Ide o jednu z najväčších lúpeží v novodobej histórii Nemecka.

V Drážďanoch sa začal ostrosledovaný súd so zlodejmi historických šperkov
Na snímke Drážďanský zámok, ktorého súčasťou je aj Zelený trezor. Foto: Reuters

V Drážďanoch sa v piatok (28. 1.) za prísnych bezpečnostných opatrení a veľkého záujmu médií začal proces so šesticou podozrivých z krádeže historických šperkov v drážďanskej klenotnici Grünes Gewölbe (Zelený trezor) v novembri 2019.

Podľa agentúry DPA okolo súdneho areálu nasadili veľké množstvo policajtov. Ulúpené šperky sa dodnes nenašli.

Súd sa koná v miestnosti prispôsobenej pre procesy s teroristami a extrémistami v budove vrchného krajinského súdu na okraji Drážďan. Na lavici obžalovaných je šesť mužov vo veku od 23 do 28 rokov. Proces sa začal dopoludnia so zhruba jednohodinovým oneskorením, uviedla DPA.

Šestica je obžalovaná zo závažnej organizovanej krádeže, podpaľačstva a obzvlášť závažného podpaľačstva. Podľa prokuratúry sú títo muži zodpovední za vlámanie do slávneho barokového múzea v Drážďanskom zámku 25. novembra 2019.

Miliónové škody

Ukradli 21 šperkov obsahujúcich 4 300 diamantov a briliantov v celkovej hodnote presahujúcej 113 miliónov eur a počas lúpeže spôsobili tiež vecnú škodu vo výške presahujúcej milión eur.

Dvaja muži vnikli do budovy v historickom centre saskej metropoly skoro ráno. Sekerou rozbili vitrínu a vytrhli z nej upevnené šperky zo 17. a 18. storočia. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že za vlámaním sú členovia známeho berlínskeho klanu.

Obžalovaní pochádzajú z veľkej rodiny arabského pôvodu, ale ide o nemeckých občanov. Štyria z nich sú vo vyšetrovacej väzbe, dvaja si ešte odpykávajú tresty pre mladistvých v súvislosti s inou, rovnako neobyčajnou krádežou obrovskej zlatej mince z berlínskeho Bodeho múzea v roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet