Na hlavný obsah

V holandských múzeách sa na protest proti karanténe strihali vlasy a robila manikúra

Účastníci žiadajú otvoriť kultúru.

V holandských múzeách sa na protest proti karanténe strihali vlasy a robila manikúra
Kaderníci strihajú zákazníkov na pódiu počas skúšky Kráľovského orchestra Concertgebouw v Amsterdame. Foto: TASR

Niektoré holandské kultúrne inštitúcie sa v stredu (19. 1.) na protest proti prísnym koronavírusovým opatreniam otvorili ako kaderníctvo alebo salóny poskytujúce manikúru. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa tak odpor proti reštrikciám rozšíril do kultúrneho sektora.

Holandsko je v prísnej karanténe od polovice decembra. Krajina pred niekoľkými dňami čiastočne opatrenia uvoľnila a otvoriť opäť mohli kaderníctvo či telocvične. Múzeá, divadlá, kiná a bary či reštaurácie musia zostať zatvorené.

Manikúra aj zumba v múzeu

„Nerozumieme tomu a nie je pre to dôvod, keďže sme za posledné dva roky ukázali, že navštíviť koncert alebo múzeum je veľmi, veľmi bezpečné,“ uviedol Simon Reinink, riaditeľ koncertnej siene Kráľovského orchestra Concertgebouw v Amsterdame.

Orchester tak hral symfóniu amerického skladateľa Charlesa Ivesa, zatiaľ čo kúsok od hudobníkov dvojice kaderníkov strihala vlasy zákazníkom, uviedla AP.

V neďalekom Van Goghovom múzeu podľa nej kaderník ostrihal desať návštevníkov a ďalšej desiatke robili manikúru. „Chápem, že vláda otvorila telocvične, ale potrebujete aj duševnú posilňovňu. A múzeum je miesto, kde ľudia čoraz častejšie prichádzajú nájsť trochu hĺbky alebo zmyslu života,“ vyhlásila riaditeľka múzea Emilie Gordenkerová, ktorá podľa stanice BBC dúfa, že týmto protestom upozorní na to, čo označuje ako nekonzistentnú vládnu politiku.

Zákazníčky počas manikúry v Múzeu Van Gogha v Amsterdame. ZDROJ: TASR

Do protestu sa pritom zapojilo viacero kultúrnych inštitúcií v Holandsku, poznamenala BBC, podľa ktorej sa iné holandské múzeum premenilo na deň na telocvičňu, kde sa tancovala zumba.

Účastníci sa museli preukázať covidovým pasom

Gordenkerová zároveň upozornila na to, že protest sa líšil od demonštrácií odporcov očkovania a lockdownu, ktorí pravidelne vyjadrujú nespokojnosť na neďalekom námestí, pretože účastníci akcie museli dodržiavať protikoronavírusové opatrenia, preukázať sa covidovým certifikátom, dodržiavať fyzické rozstupy a mať zakryté ústa a nos.

Holandsko v poslednom čase eviduje vysoké prírastky koronavírusovej infekcie. Vláda však podľa AP uviedla, že sa bude 25. januára zaoberať možnosťou ďalšieho uvoľnenia.

Vo stredu (19. 1.) laboratória v krajine identifikovali 38 200 pozitívnych prípadov, pribudlo aj 10 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet