Na hlavný obsah

V krajine je obnovený ústavný poriadok, tvrdí kazašský prezident

Protestujúcich označil za teroristov.

V krajine je obnovený ústavný poriadok, tvrdí kazašský prezident
Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/Ap

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v pondelok (10. 1.) uviedol, že v stredoázijskej krajine bol obnovený ústavný poriadok, aj keď sa protiteroristická operácia ešte úplne neskončila.

Prezident účastníkov rozsiahlych nepokojov, ktoré sa minulý týždeň rozšírili do mnohých kazachstanských miest, označil za banditov a teroristov. V utorok (11. 1.) sa Tokajev chystá predstaviť návrh na zloženie novej vlády, informovala tlačová agentúra TASS.

Prezident zdôraznil, že do potýčok v Kazachstane boli priamo zapojení teroristi a že vedenie krajiny čoskoro predloží svetu dôkazy o tom, čo sa v uplynulých dňoch skutočne stalo.

Tokajev vyzdvihol, že situáciu sa podarilo upokojiť vďaka silám postsovietskej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Vyslanie asi 2 500 vojakov z Ruska a ďalších postsovietskych republík v rámci misie ODKB do Kazachstanu kritizujú okrem iných aj Spojené štáty.

Prezident zopakoval informáciu, že počas protestov prišlo o život 16 pracovníkov bezpečnostných síl. Počet obetí medzi civilistami sa podľa neho spresňuje. Ruské a miestne médiá v nedeľu (9. 1.) s odvolaním sa na zdravotníkov uviedli, že o život prišlo 164 ľudí, polícia ani ministerstvo zdravotníctva ale tento údaj zatiaľ nepotvrdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet