Na hlavný obsah

V Londýne dražia vzácny čierny diamant, ktorého pôvod je opradený tajomstvom

Záujem majú súkromné aj odborné kruhy.

Vedci verzus zberatelia. Tak nazvali aukciu vzácneho Čierneho diamantu. Záujem majú súkromné, aj odborné kruhy. Je totiž opradený tajomstvom – a nemusí pochádzať z našej planéty. Jeho cenu odhadujú od štyroch do siedmich miliónov dolárov.

Enigma je 555 a pol karátový čierny diamant. Ide o veľmi vzácny kus nielen pre jeho veľkosť, ale aj pre jeho históriu. Vedci si myslia, že je starý približne dva a pol až tri miliardy rokov.

Na porovnanie, Zem je stará asi 4 a pol miliardy rokov. Atraktívna je aj myšlienka, že na našu planétu sa drahokam dostal z ďalekého vesmíru, zrejme v rámci kolízie Zeme s vesmírnym telesom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Možno sa sformoval v mieste dopadu asteroidu na Zem, možno hlboko v Zemi a možno sem priletel z ďalekého vesmíru. Všetky tieto scenáre sú nesmierne atraktívne a robia ho jedinečným,“ uviedol Aaron Celestian, kurátor pre minerálne vedy v prírodovedeckom múzeu v USA.

Tento kúsok je verejnosti málo známy. Vyše dvadsať rokov bol v súkromnom vlastníctve a nikde ho nevystavovali. Čo bolo s diamantom predtým, je opradené tajomstvom, rovnako tak miesto, odkiaľ ho vyťažili.

V jednom však majú odborníci jasno. Môže obsahovať cenné informácie o vzniku planéty či nový pohľad na jej vnútornú štruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet