Na hlavný obsah

V Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí proti obmedzeniam či očkovaniu

Súbežne s protestami sa konali aj protidemonštrácie.

V Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí proti obmedzeniam či očkovaniu
Policajti zasahujú proti demonštrantom počas protestu proti dodržiavaniu epidemiologických opatrení v meste Magdeburg. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí protestovali v pondelok (24. 1.) večer vo viacerých nemeckých mestách proti epidemickým obmedzeniam či povinnému očkovaniu. Súbežne s týmito protestami sa konali aj viaceré protidemoštrácie či pietne spomienky na obete pandémie, informuje agentúra DPA.

Polícia iba v spolkovej krajine Bavorsko evidovala vyše 100  zhromaždení s desiatkami tisíc účastníkov. Najviac ľudí sa zišlo v Norimbergu. V Durínsku vyšlo do ulíc približne 22 000 ľudí a zhruba 10 000 sa ich zhromaždilo v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severovýchode krajiny.

Ľudia protestujú proti povinnému očkovaniu a pandemickým opatreniam.
Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ako pripomína DPA, mnohé z protestov sa nesú v znamení „pochodov“, a to najmä v posledných týždňoch. Dôvodom je, že organizátori nenahlasujú úradom tieto podujatia ako oficiálne protesty. Minulý pondelok sa na obdobných protestov podľa odhadov zúčastnilo takmer 100 000 ľudí.

Napriek omikronu Nemecko opatrenia nesprísnilo

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok oznámil, že Nemecko napriek prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom nateraz nesprísni protipandemické opatrenia, ale nepristúpi ani k ich uvoľňovaniu.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok v súvislosti s násilnosťami počas protestov proti vládnym proticovidovým nariadeniam varoval pred ohrozením spoločenského zmieru.

Konkrétne v tejto súvislosti kritizoval útoky na lekárske ambulancie a očkovacie autobusy, či vyhrážky smrťou adresované najmä komunálnym politikom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet