Na hlavný obsah

V Pekingu otestujú dva milióny ľudí vo štvrti, kde objavili ohnisko koronavírusu

V meste zaznamenali za posledný týždeň 34 prípadov infekcie.

V Pekingu otestujú dva milióny ľudí vo štvrti, kde objavili ohnisko koronavírusu
Zdravotník v špeciálnom ochrannom odeve testuje muža na ochorenie COVID-19 v mobilnej testovacej jednotke v Pekingu. Foto: TASR

Predstavitelia čínskej metropoly Peking v nedeľu (23. 1.) oznámili, že na koronavírus otestujú dva milióny obyvateľov mestskej časti, v ktorej zaznamenali malé ohnisko infekcie. Informuje o tom agentúra AFP.

Oznámenie prišlo necelé dva týždne pred začiatkom zimných olympijských hier v Pekingu. V hlavnom meste za posledný týždeň zaznamenali 34 prípadov infekcie, šesť z nich v obvode Feng-tchaj v južnej časti mesta, kde v nedeľu (23. 1.) začínajú testovať všetkých tamojších obyvateľov.

Počty infikovaných hlásené Čínou sú mimoriadne nízke v porovnaní s mnohými inými krajinami. Viaceré menšie ohniská po Číne sú však skúškou jej prísnej stratégie „nulovej tolerancie“ covidu, od ktorej tamojšie úrady neupúšťajú ani v čase, keď sa zvyšok sveta postupne znovu otvára.

Olympijské hry v Pekingu

Pekinské olympijské hry sa začínajú 4. februára a do krajiny už prichádzajú zahraniční delegáti, pracovníci médií a niektorí športovci.

V snahe zamedziť šíreniu koronavírusu Čína uzatvára olympiádu do striktne kontrolovanej „bubliny“, kde budú tisíce účastníkov oddelených od miestneho obyvateľstva.

Čína, ktorá bola koncom roku 2019 oficiálne prvou krajinou na svete, kde sa koronavírus potvrdil, využíva práve prísne lokálne lockdowny, hromadné testovanie a aplikácie na sledovanie kontaktov, aby sa pokúsila zlikvidovať ohniská nákazy hneď po zistení prvých prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet