Na hlavný obsah

V Portugalsku pre šírenie omikronu nariadili prácu z domu a zatvorili školy

Zakázali tam aj výpredaje.

V Portugalsku pre šírenie omikronu nariadili prácu z domu a zatvorili školy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý pracovný týždeň tohto roka je v Portugalsku v znamení rôznych protipandemických obmedzení. Vláda zaviedla od pondelka (3. 1.) do nedele (9. 1.) napríklad povinnú prácu z domu, zatvorila školy a zakázala zľavy v obchodoch. Cieľom je obmedziť šírenie koronavirovej nákazy, uviedla agentúra EFE.

Portugalsko zaznamenalo minulý týždeň opakovane najvyššie denné prírastky infekcií. Za vyše 80 % nových prípadov môže variant omikron, uviedli zdravotnícke úrady.

O špeciálnom režime od 3. do 9. januára vláda rozhodla už na začiatku decembra. Od minulého týždňa tiež zaviedla množstvo reštrikcií vrátane zatvorenia barov a diskoték či povinnosti sa preukázať negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní covidu pri ubytovaní v hoteli alebo pri návšteve kultúrnych a športových podujatí.

V piatok (31. 12.) desaťmiliónové Portugalsko oznámilo zhruba 31 000 nových prípadov nákazy, najviac od začiatku epidémie. Nemocniciam zatiaľ ale zahltenie nehrozí a počet úmrtí je len zlomok v porovnaní s predchádzajúcou vlnou vlani v januári a februári, keď umieralo aj vyše 300 infikovaných denne. V posledných týždňoch je to niekoľko desiatok úmrtí denne.

Loď plná infikovaných

Portugalské úrady v pondelok tiež umožnili odchod pasažierov nemeckej výletnej lode Aida Nova so 4 000 ľuďmi na palube. Loď mierila pri silvestrovskej plavbe na Madeiru. Prevádzkovateľ však plavbu minulý týždeň skrátil a loď v stredu (29. 12.) zakotvila v Lisabone po tom, ako sa koronavírus preukázal u desiatok členov posádky a pasažierov.

Ľudia, ktorí v posledných 48 hodinách mali negatívny test, mohli v pondelok ráno loď opustiť. Úrady ich nechali previezť na letisko, aby sa mohli vrátiť do domovských štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet