Na hlavný obsah

V Rakúsku sa v pondelok skončí lockdown pre nezaočkovaných

Od 1. februára nadobudne účinnosť zákon o povinnom očkovaní.

V Rakúsku sa v pondelok skončí lockdown pre nezaočkovaných
Ilustračná snímka - viedenské námestie. Foto: TASR/AP

Lockdown pre obyvateľov nezaočkovaných proti covidu sa v Rakúsku skončí budúci pondelok (31. 1.), deň predtým, ako v krajine nadobudne účinnosť zákon o povinnom očkovaní. Oznámila to v stredu (26. 1.) rakúska vláda, informovali agentúry APA a AP.

Obmedzenia pre nezaočkovaných, zavedené vlani v novembri, už experti nepovažujú za potrebné, pretože nehrozí preťaženie nemocničných jednotiek intenzívnej starostlivosti, uviedli rakúsky kancelár Karl Nehammer a minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Nové maximum denných prípadov

Vládni predstavitelia pred stredajším rokovaním kabinetu tiež oznámili, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín prekročil hranicu 30 000, čo je nové denné maximum v Rakúsku od začiatku pandémie.

Takéto číslo je v súlade s prognózami, podľa ktorých v krajine najbližší týždeň až dva očakávajú nárast na 35 000 – 40 000 pozitívnych testov za deň. Vrchol „omikronovej“ vlny by mala krajina dosiahnuť za asi 14 dní, uviedol podľa APA Mückstein.

Povinné očkovanie

Od budúceho utorka 1. februára bude v Rakúsku v platnosti všeobecná očkovacia povinnosť pre dospelých – prvé opatrenie svojho druhu v Európe. Podľa rakúskych predstaviteľov je potrebné vzhľadom na nedostatočnú mieru zaočkovanosti.

Výnimku budú mať tehotné ženy a všetci, ktorí nemôžu dostať vakcínu zo zdravotných dôvodov. Oslobodení od povinnosti zaočkovať sa budú aj tí, ktorí sa z covidu uzdravili, a to do 180 dní po nákaze.

Za porušenie očkovacej povinnosti budú v závislosti od príjmu hroziť sankcie do výšky 3 600 eur.

V Rakúsku je dosiaľ plne zaočkovaných 75,4 percenta obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet