Na hlavný obsah

V školách začnú tento rok pôsobiť školskí zdravotníci

Náklady preplatí štát.

V školách začnú pôsobiť školskí zdravotníci. Deťom podajú lieky, pichnú inzulín a chcú ich aj vzdelávať o prevencii obezity. Komora sestier hlási prvých záujemcov.

Zdravotnú sestru, lekára alebo záchranára môže materská alebo základná škola zamestnať dobrovoľne. Náklady preplatí štát. Mnohé základné školy to vítajú. Doposiaľ nemal kto deťom pomôcť so zdravotnými problémami.

„Na prvom stupni som to riešila tak, že syn si inzulín nepichal v škole, keďže som ho na obed brávala domov. Pri tých menších deťoch predsa treba dohliadnuť, či si pichnú správnu dávku, koľko sacharidov zjedia, pokiaľ ešte nie sú na takej úrovni, že by to zvládali,“ povedala mama syna diabetika.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pomohlo by nám to veľmi, hlavne pri tých ranných filtroch a riešení takých detí, že zrazu zistíme, že dostalo teplotu a čo s ním,“ myslí si riaditeľka ZŠ s MŠ Dubová 1 v Bratislave Eva Dubeňová.

Takúto pomoc vítajú aj pediatri. Zdravotník pomôže aj deťom so zdravotným postihnutím začleniť sa plnohodnotne do vyučovania.

„Máme tam deti, ktoré sú chronicky choré, ktoré môžu dostať záchvat a podobne. Sestra by možno kontrolovala aj či sú deti očkované, či majú správnu stravu,“ uviedla Marta Špániková zo Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti.

Školy by s hľadaním zdravotníka nemali mať problém. Zdravotné sestry láka najmä pracovný čas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko