Na hlavný obsah

V stredu budú rokovať zástupcovia NATO a Ruska

Témou bude napätie pri hraniciach Ruska s Ukrajinou.

V stredu budú rokovať zástupcovia NATO a Ruska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hľadať riešenie napätej situácie okolo Ukrajiny budú v stredu (12. 1.) zástupcovia členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Sergejom Rjabkovom. Po viac ako dvoch rokoch sa stretnú v Bruseli obe strany v rámci Rady NATO – Rusko vo chvíli, keď sa Kyjev i Západ obávajú nového vpádu ruských jednotiek na ukrajinské územie.

Diplomati NATO od rokovaní nečakajú prielom, ale dúfajú v odvrátenie hroziaceho konfliktu. Požiadavky Moskvy, aby Aliancia zatvorila dvere Ukrajine a stiahla jednotky zo svojho východného krídla, však spojenci jednotne odmietajú.

Stredajšie rokovania nadviažu na pondelkové (10. 1.) ženevské stretnutie Rjabkova s jeho americkou kolegyňou Wendy Shermanovou, ktorá v Bruseli povedie americkú delegáciu. Schôdzka výrazný posun nepriniesla a podľa Rjabkova bude mať Moskva po strede dôležité podklady pre rozhodnutie, či v rozhovoroch pokračovať a či jej môžu niečo priniesť.

Spojenci pritom plánujú jednotne odmietnuť kľúčové ruské požiadavky, ktorými Moskva podmieňuje zníženie napätia pri hraniciach so svojím západným susedom. Šéf NATO Jens Stoltenberg aj preto neočakáva, že by sa postoje oboch strán výrazne zblížili a chce skôr získať prísľub ďalších rokovaní.

NATO sa podľa neho musí pripraviť aj na možnosť, že Rusko pokračovanie rozhovorov odmietne a rozhodne sa pre inváziu, ktorú v súčasnosti vylučuje. Aliancia je v tom prípade pripravená siahnuť na tvrdé ekonomické sankcie. Rusko medzitým opäť poslalo vojakov k ukrajinským hraniciam, tí sa tam stretli na cvičeniach. Ide o 3 000 mužov a asi 300 kusov vojenskej techniky.

O výsledkoch rozhovorov chce Stoltenberg ešte v stredu večer informovať na neformálnom rokovaní ministrov obrany krajín EÚ vo francúzskom Breste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet