Na hlavný obsah

V Taliansku ani na štvrtý pokus nezvolili prezidenta

O hlave štátu rozhoduje zbor voliteľov.

V Taliansku ani na štvrtý pokus nezvolili prezidenta
Predseda dolnej komory talianskeho parlamentu Roberto Fico (uprostred) počas spočítavania hlasov po skončení tretieho kola hlasovania. Foto: TASR/AP

Ani po štvrtkovom (27. 1.) štvrtom kole hlasovania nebude mať Taliansko nového prezidenta. Výsledok je jasný vopred kvôli postoju zástupcov pravicových strán, ktorí oznámili, že sa hlasovania zdržia. Informovala o tom agentúra ANSA.

Podľa agentúry Reuters tým vzniká priestor, aby sa predstavitelia ľavicových a pravicových zoskupení zhodli na kandidátovi, ktorý bude mať šancu získať väčšinu hlasov v ďalších kolách.

Štvrté kolo hlasovania sa začalo o 11.00 h, ale jeho vyústenie predznamenalo vyhlásenie bloku pravicových strán, medzi ktoré patrí Liga, Hore Taliansko a krajne pravicoví Bratia Talianska. Ich zástupcovia sa vo štvrtok hlasovania zdržia.

Stredoľavicová Demokratická strana a Hnutie piatich hviezd oznámili, že ich členovia odovzdajú prázdne hlasovacie lístky.

Potrebná je už iba nadpolovičná väčšina

Pre zvolenie hlavy štátu je vo štvrtom kole prvýkrát potrebná iba nadpolovičná väčšina zboru voliteľov, v prvých troch kolách boli nutné hlasy dvoch tretín zákonodarcov a zástupcov regiónov.

Súčasný taliansky prezident Sergio Mattarella sa už nechce uchádzať o ďalší sedemročný mandát a strany doteraz márne hľadali všeobecne prijateľného kandidáta.

S poklesom kvóra sa podľa analytikov môže pravicový blok pokúsiť presadiť vlastného kandidáta bez dohody s ľavicou a populistickým Hnutím piatich hviezd.

Medzi skloňovanými menami je predsedníčka Senátu Elisabetta Casellatiová zo strany Hore Taliansko bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

Pred takýmto postupom ale varovali predstavitelia stredoľavicovej Demokratickej strany a Hnutia piatich hviezd, podľa ktorých by zvolenie prezidenta bez širšej dohody ohrozilo spolužitie vo vládnej koalícii.

V súvislosti s prezidentskou kandidatúrou sa veľa hovorí aj o súčasnom premiérovi Mariovi Draghim, komentátori spomínajú tiež bývalého predsedu poslaneckej snemovne Pierferdinanda Casiniho alebo expremiéra Giuliana Amata, ktorý je teraz ústavným sudcom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet