Na hlavný obsah

V Taliansku vstúpili do platnosti ďalšie protipandemické opatrenia

Krajina nedávno zaznamenala prudký nárast pozitívnych prípadov.

V Taliansku vstúpili do platnosti ďalšie protipandemické opatrenia
Turisti stoja na Španielskych schodoch v talianskom Ríme. Foto: TASR

V Taliansku od pondelka (10. 1.) platia nové opatrenia zamerané na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19, informovala agentúra DPA.

Zákazníci musia pri návšteve hotelov, kongresových centier a reštaurácií alebo pri využívaní lyžiarskych vlekov a regionálnej a diaľkovej dopravy preukázať, že sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo ochorenie prekonali.

Turisti z krajín Európskej únie môžu na miestach predložiť svoje očkovacie preukazy s QR kódom. Na nových opatrenia sa na konci minulého roka zhodla rada ministrov pod vedením premiéra Maria Draghiho.

Obmedzenia sa dotknú najmä neočkovaných

Príslušné novozavedené obmedzenia sa dotýkajú aj každodenného života Talianov, najmä tých neočkovaných. Na vstup na mnohé miesta už nestačí negatívny výsledok testu na koronavírus, pripomína DPA.

Nové pravidlo sa odteraz vzťahuje aj na kolektívne športy. Na zápasy môžu nastúpiť už len futbalisti, ktorí sú zaočkovaní alebo covid prekonali.

V pondelok (10. 1.) sa po zimných prázdninách opäť obnovuje vyučovanie na školách vo väčšine z celkovo 20 talianskych regiónov. Niektorí odborníci a politici sa však obávajú, že mnohé triedy môžu prejsť na nútenú dištančnú výučbu z dôvodu vysokého počtu infikovaných medzi deťmi.

Povinné očkovanie pre ľudí nad 50 rokov

Taliansko s približne 60 miliónmi obyvateľov nedávno zaznamenalo prudký nárast počtu nových prípadov. Posledná sedemdňová incidencia, čiže počet infikovaných na 100 000 obyvateľov v týždennom sledovanom období, bola na rekordnej úrovni 1 669.

V krajine identifikovali za predchádzajúci deň (9. 1.) 155 659 nových pozitívnych prípadov, pribudlo aj 157 úmrtí.

Talianska vláda v stredu (5. 1.) oznámila, že od 15. februára bude očkovanie proti Covidu-19 povinné pre všetkých ľudí starších ako 50 rokov. Podľa národného štatistického úradu je z 59 miliónov talianskych obyvateľov 28 miliónov starších ako 50 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet