Na hlavný obsah

V USA uväznila snehová búrka na diaľnici stovky vodičov

Živel si vyžiadal už 5 životov.

V USA uväznila snehová búrka na diaľnici stovky vodičov
Autá šmýkajúce sa v malom kopci na zasneženej ceste. Foto: TASR

Stovky motoristov uviazli v noci na utorok (4. 1.) v mraze na diaľnici južne od hlavného mesta Washington. V štáte Virgínia totiž uzavreli asi osemdesiatkilometrový úsek zasneženej diaľnice kvôli zrážke niekoľkých ťahačov s návesom.

Podľa The New York Times si pondelková (3. 1.) snehová búrka, ktorá postihla východ USA, vyžiadala životy piatich ľudí, bez elektriny sú státisíce domácností.

Vodičom pripravujú centrá, kde sa budú môcť zohriať

Virginský guvernér Ralph Northam povedal, že sa majú občania Virgínie vyhnúť diaľnici I – 95, a že sa úrady snažia spojiť s tými, ktorí na nej uviazli.

Pripravujú sa centrá, kde sa ľudia budú môcť zohriať. Záchranári začali odstraňovať havarované ťahače a odpratávať sneh. Niektorí vodiči tvrdia, že sú na ceste od pondelkového (3. 1.) rána.

Zrážka ťahačov síce nikoho nepripravila o život, ale zablokovala jazdné pruhy. Vysokú vrstvu snehu, ktorý napadol, tak nebolo možné odhrnúť.

Podľa americkej meteorologickej služby NWS napadlo asi 17 až 28 centimetrov snehu a vo Virgínii nahlásili stovky dopravných nehôd.

Prestali fungovať dopravné kamery, pretože bola prerušená dodávka elektriny. Vo Virgínii je bez nej stále 281 000 ľudí.

Medzi obeťami sú aj dve deti

Pondelkovú (3. 1.) búrku neprežilo najmenej päť ľudí, z nich traja v Marylande. Dve ženy a muž tam prišli o život pri zrážke svojho auta so snežným pluhom.

V Tennessee zahynula sedemročná dievčina, keď na dom jej rodiny spadol strom. V Georgii pri podobnom nešťastí zahynul päťročný chlapec.

„V živote som nič podobné nezažila,“ povedala vodička kamióna Emily Clementsonová a ostatným poradila, aby o vodu a jedlo požiadali vodičov kamiónov, pretože mnohí so sebou vozia zásoby pre prípad, že by niekde uviazli.

Na diaľnici uviazol tiež senátor Tim Kaine z Richmondu. „Odišiel som na svoju bežnú dvojhodinovú cestu do Washingtonu včera (v pondelok) o jednej popoludní. Po 19 hodinách som sa ku Kapitolu nepriblížil,“ napísal na sociálnej sieti.

Cesta je plná áut, ľudia vypínajú motory, aby ušetrili benzín, niektorí vystúpili a odišli pešo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet