Na hlavný obsah

Chybu reči kompenzoval detskými príbehmi. Alica v krajine zázrakov priniesla Carrollovi nevídaný úspech

Inšpiráciu dostal počas plavby po Temži.

Lewis Carroll
Na snímke zľava britský spisovateľ Lewis Carroll a ilustrácia z jeho diela Alica v krajine zázrakov.Foto: Wikipédia, koláž: RTVS
Foto: Wikipédia, koláž: RTVS

Príbehy o Alici v rozprávkovo-fantastickej krajine zázrakov a za zrkadlom, ktoré napísal v 19. storočí anglický matematik Lewis Carroll, sú dodnes obľúbené po celom svete nielen medzi deťmi. Brit sa narodil presne pred 190 rokmi – 27. januára 1832.

Jeho celé meno bolo Charles Lutwidge Dodgson. Narodil sa v rodine duchovného, vyštudoval Oxfordskú univerzitu a neskôr tam pôsobil ako učiteľ. Už v ranom veku tiež začal písať poviedky a básne, ktoré publikoval v časopisoch.

Plavba, ktorá všetko zmenila

V roku 1861 sa síce stal členom anglikánskej cirkvi, ale za kňaza ho nikdy nevysvätili, čiastočne pre ťažkú chybu reči. Tá mu sťažovala aj výučbu na univerzite, preto utekal do spoločnosti malých detí a príbehov, ktoré si vymýšľal.

Inšpiráciu k svojmu slávnemu príbehu o Alici údajne dostal počas jedného popoludňajšieho výletu po Temži s priateľom a tromi dcérami svojho univerzitného nadriadeného – dekana Liddella. Mladá Alice Liddellová mala byť predobrazom hlavnej hrdinky príbehu.

Rozprávka očarúvala deti a miatla kritikov už od prvého vydania v roku 1865. Pôvodné vydanie rozprávkovej knihy z tohto roku vydražili v decembri v roku 1998 v newyorskej aukčnej sieni Christie’s za 1,54 milióna dolárov.

Zaujímavosťou je, že v roku 1931 v Číne scenzurovali túto knihu, pretože zvieratá v nej hovoria a autor ich dal na rovnakú úroveň s ľuďmi.

Úspech Alice už nenapodobnil

Knihy Alica v krajine zázrakov (1865) a Alica za zrkadlom (1872) sa čítajú dodnes a inšpirujú aj iných umelcov. V roku 2010 napríklad zožal obrovský úspech film Alica v ríši divov režiséra Tima Burtona.

Nadaný matematik Dodgson, ktorý skoro celý život učil na Oxforde (hoci mu to príliš radosti neprinášalo), sa okrem literatúry venoval aj fotografovaniu. A tiež v ňom dosiahol isté úspechy, avšak sláve a bohatstvu získanému vďaka Alici sa to nevyrovnalo.

Jej autor zomrel 14. januára 1898 vo veku nedožitých 66 rokov na zápal pľúc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet