Na hlavný obsah

Väzenie v Guantanáme existuje už 20 rokov, pre americkú vládu nie je jednoduché zatvoriť ho

Je tam stále 39 väzňov.

Väzenie v Guantanáme existuje už 20 rokov, pre americkú vládu nie je jednoduché zatvoriť ho
Na snímke jedna z amerických strážnych veží na základni Guantanámo na Kube. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala amerického prezidenta Joea Bidena, aby dodržal predvolebný sľub a zatvoril kontroverzné väzenie v Guantanáme.

Väznica na Kube, kde zadržiavajú podozrivých extrémistov zajatých najmä v Afganistane po teroristických útokoch z 11. septembra, funguje už 20 rokov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Guantánamo je dodnes symbolom odvrátenej stránky americkej vojny s terorizmom. Kontroverzné väzenie v námornej základni na Kube otvorilo svoje brány 11. januára 2002.

Mimo územia USA

Profesor David Cole z Univerzity v Georgetowne vysvetlil: „Bushova vláda si pre toto väzenie vybrala Guantanámo na Kube mimo amerického územia, aby mohla tvrdiť, že na väzňov sa nesťahuje americké právo alebo Ženevské konvencie.“

Sem prevezených väzňov, z ktorých mnohých predtým mučili pri výsluchoch v tajných väzniciach CIA, americká vláda neoznačovala za vojnových zajatcov, ale za nezákonných bojovníkov. To jej umožňovalo zadržiavať ich bez súdu a pri vypočúvaní vystavovať nedovoleným násilným technikám.

Počas 20 rokov tu väznili okolo 780 ľudí. V mnohých prípadoch nešlo o teroristov a neskôr ich museli prepustiť. „Je tam stále 39 väzňov a väzenie chceme zatvoriť,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Desiati z nich by mali byť prepustení na slobodu, ale žiadna krajina ich nechce prijať.

Uzavretiu bráni Kongres

Joe Biden nie je prvý americký prezident, ktorý sa pokúša zavrieť kontroverzné väzenie. Barack Obama už v roku 2008 prikázal zrušiť toto zariadenie v priebehu jedného roka.

„Uzavretiu Guantanáma bráni Kongres, ten schválil obmedzenia na prepravu väzňov z Guantanáma do USA. Vláda tak nemôže spraviť ani v prípade, že chce väzňa postaviť pred americký súd, alebo sa ukázalo, že väzeň je nevinný,“ dodal profesor Cole.

Snaha odsúdiť podozrivých teroristov zadržiavaných v Guantanáme, ako je údajne vysokopostavený člen Al-Káidy Chálid Šajch Muhammad, k ničomu neviedla. Väzenie podľa kritikov vážne poškodilo americký imidž vo svete a ide o nebezpečný precedens. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál