Na hlavný obsah

Vedci z Wu-chanu objavili smrteľnejší a prenosnejší koronavírus

Na človeka sa zatiaľ nepreniesol.

Vedci z Wu-chanu objavili smrteľnejší a prenosnejší koronavírus
Zamestnanec pracuje v ochrannom oblečení v laboratóriu v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Vedci v čínskom Wu-chane objavili nový a potenciálne nebezpečnejší koronavírus, ktorý je zatiaľ známy ako NeoCoV, informoval v piatok (28. 1.) český portál novinky.cz.

Podľa čínskych expertov je vírus smrteľnejší a prenosnejší než doposiaľ známe varianty SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú ochorenie COVID-19.

Vírus objavili u netopierov

Vírus objavili u netopierov v Juhoafrickej republike. Na človeka sa ale zatiaľ nepreniesol, podľa čínskych vedcov je pravdepodobné, že sa tak môže stať.

Štúdia zaoberajúca sa NeoCoV zatiaľ neprešla recenziou a odborníci dodávajú, že v tejto oblasti bude potrebný ešte ďalší výskum.

WHO upokojuje verejnosť

NeoCoV by mal mať nadväznosť na koronavírus MERS-CoV, čo by znamenalo, že protilátky získané prekonaním ochorenia COVID-19 či očkovaním by boli proti novému variantu neúčinné a nedokázali by ho zastaviť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však verejnosť upokojuje, aby nepanikárila, kým nebudú vykonané ďalšie štúdie. „Či bude novoobjavený vírus predstavovať riziko pre ľudstvo, to zistia až ďalšie štúdie,“ odpovedala WHO na otázku ruskej agentúry TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet