Na hlavný obsah

Vláda schválila dohodu DCA o obrannej spolupráci s USA

Dohodu musí odobriť Národná rada SR.

Vláda schválila dohodu DCA o obrannej spolupráci s USA
Ilustračné foto - rokovanie vlády SR. Foto: TASR

Vláda v stredu (12. 1.) odobrila s pripomienkami uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA (DCA). Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) spresnil, že kabinet schválil DCA jednohlasne a zapracoval napríklad niektoré pripomienky ministerstva dopravy.

Dohodu musí následne odobriť parlament a potom ho ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pred rokovaním vlády schválila dohodu aj Bezpečnostná rada SR.

„Uzatvorenie dohody umožní získanie nenávratnej finančnej podpory vlády Spojených štátov amerických na modernizáciu našej vojenskej infraštruktúry. Uzatvorenie dohody posilní bezpečnosť a obranu Slovenskej republiky na úroveň našich najbližších spojencov v strednej a západnej Európe, ktoré už s vládou Spojených štátov amerických majú obdobné dohody uzavreté,“ uvádza kabinet v prekladacej správe.

DCA by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala po dobu 10 rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Ozbrojené sily USA by mohli využívať dohodnuté zariadenia napríklad na výcvik, cvičenia, manévre, tranzit, ubytovanie personálu a rozmiestňovanie síl. Uzavretie dohody im tiež umožní prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál v dohodnutých zariadeniach a priestoroch. Slovensko má dostávať informácie o dodávkach aj dodávateľoch vopred.

O zatknutí alebo zadržaní amerického vojaka bude musieť SR bezodkladne informovať orgány americkej armády. Tie budú mať v koordinácii so slovenskými orgánmi neodkladný prístup ku každej takejto osobe, kedykoľvek o to požiadajú. Príslušníkov Ozbrojených síl USA vrátane civilnej zložky majú tiež vyňať z konaní o občianskoprávnu náhradu škody alebo o uloženie správnej pokuty, ktoré vyplývajú z konania alebo opomenutia týchto osôb pri výkone ich služobných povinností.

Akákoľvek infraštruktúra, ktorú postavia zo zdrojov USA, bude majetkom SR. Americké ozbrojené sily ju môžu využívať, dokedy budú potrebovať.

Lietadlá, plavidlá a vozidlá prevádzkované Ozbrojenými silami USA alebo výlučne pre ne budú môcť vstupovať na územie SR, odchádzať z neho a voľne sa po ňom pohybovať pri dodržiavaní príslušných pravidiel bezpečnosti a premávky. Nesmie sa do nich nastupovať, nepodliehajú ani prehliadke bez súhlasu USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko