Na hlavný obsah

Vláda schválila odklad platenia odvodov aj za január

Splatnosť sa posúva do 31. marca 2025.

Vláda schválila odklad platenia odvodov aj za január
Ilustračné foto. Foto: TASR

S cieľom zmiernenia ekonomických následkov v dôsledku krízovej situácie, predložil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Splatnosť odvodov za január 2022 preto posúva na 31. marca 2025. Zmena sa týka platby poistného pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a poistného, ktoré platí zamestnávateľ.

Podmienky nároku ostávajú nezmenené. Nárok na odklad vzniká zamestnávateľovi a povinne poistenej SZČO, ktorým v dôsledku krízovej situácie dokázateľne poklesli príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

„S odložením odvodov môžu počítať SZČO a zamestnávatelia, ktorí platia odvody za svojich zamestnancov, aj za mesiac január. Naplnili sme tak plán pokračovania tejto formy pomoci, ktorý sme si dali na vláde už v závere minulého roka,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.

Schválený odklad úhrady poistného sa týka platenia povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (II. pilier) a platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie (III. pilier), ktoré povinne platí zamestnávateľ za zamestnanca vykonávajúceho rizikovú prácu v kategórii 3 a 4.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko