Na hlavný obsah

Vláda schválila reformu súdnej mapy. Počíta so zrušením 4 okresných súdov

Reformu schválili tak, ako ju predložila Kolíková.

Vláda schválila reformu súdnej mapy. Počíta so zrušením 4 okresných súdov
Na snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: SITA

Vláda v stredu (12. 1.) odobrila podobu novej súdnej mapy. Počíta so zrušením 4 okresných súdov.

Zrušiť by sa mali Okresný súd Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd.

„Reforma súdnej mapy je zameraná na nové usporiadanie sídiel a obvodov okresných súdov a krajských súdov, zriadenie dvoch mestských súdov, ako aj zriadenie správnych súdov,“ uvádza ministerstvo v predkladacej správe.

Vzniknúť majú mestské súdy v Košiciach a Bratislave. Po novom majú existovať tri obvody krajských súdov so sídlami v Trnave, Žiline a Prešove.

Zostávajúce súdy majú fungovať ako pracoviská a sídla. Reformný návrh smeruje do parlamentu.

Cieľom je efektívne fungujúca justícia

„Reforma súdnej mapy je jedným z nástrojov na dosiahnutie efektívne fungujúcej justície, pretože vytvára vhodné podmienky pre špecializáciu sudcov, ako na úrovni okresných súdov, tak aj na úrovni krajských súdov,“ tvrdí ministerstvo spravodlivosti.

Návrh počíta s geografickým zväčšením obvodov okresných súdov. „Zväčšenie obvodov okresných súdov zabezpečí väčší priestor (väčšiu množinu sudcov) na realizáciu kritéria náhodného výberu sudcu z optimálneho počtu sudcov,“ vysvetľuje rezort.

 „Zlúčené obvody okresných súdov budú dostatočne veľké na to, aby v nich boli splnené kritériá minimálnej veľkosti súdneho obvodu, a to pri optimálnom minimálnom počte troch špecializovaných sudcov vo všetkých hlavných agendách,“ upresnil rezort spravodlivosti v predkladacej správe.

Zmena čaká aj krajské súdy. Ich sídlom má byť po novom Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zo zvyšných piatich krajských súdov majú zostať pracoviská.

Žitňanská: Reforma v tejto podobe parlamentom neprejde

Reforma súdnej mapy neprejde cez Národnú radu SR (NR SR) v takej podobe, v akej ju schválila vláda. Povedala to poslankyňa NR SR Jana Žitňanská (Za ľudí).

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) doplnil, že koalícia uzatvorila politickú dohodu, že rokovania k súdnej mape budú pokračovať.

„Ešte predtým, než prejde do prvého čítania, chceme mať čierne na bielom, ako bude vyzerať pozmeňujúci návrh, ktorý zohľadní vznesené pripomienky“ pokračovala Žitňanská. Pre poslankyňu je kľúčové, aby pri zväčšovaní obvodov súdov nemuseli občania ďaleko cestovať.

Kolíková: Urobím všetko preto, aby reforma prešla parlamentom

„Návrh ide do parlamentu a ja urobím všetko preto, aby bol podporený aj v parlamente,“ reagovala šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. „Už je urobený zoznam pripomienok, ktoré majú moju podporu a budú sa riešiť pozmeňovacími návrhmi,“ dodala.

Šeliga vysvetlil, že vláda o návrhoch rokovala na požiadanie predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO).

„Zároveň všetci vidíme veľký problém v tom, že neboli vypracované takzvané správne súdy. Vedelo sa o tom rok a pol. Teraz celá koalícia a premiér budú mať čo robiť, aby nám bola pustená platba 500 miliónov, keďže je to jeden z míľnikov,“ uviedol. Reforma je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko