Na hlavný obsah

Vo Francúzsku odhalili vyše 270 000 pozitívnych prípadov koronavírusu

Je to najviac za deň v Európe od vypuknutia pandémie.

Vo Francúzsku odhalili vyše 270 000 pozitívnych prípadov koronavírusu
Zdravotníčka testuje dievčatko na koronavírus vo francúzskom meste Albigny-sur-Saone pri Lyone. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku po niekoľkých dňoch poklesu dramaticky narástol počet novoinfikovaných, laboratóriá tam za posledných 24 hodín zaznamenali 271 686 pozitívnych testov, najviac od začiatku pandémie kdekoľvek v Európe.

Sedemdňová incidencia vo Francúzsku vzrástla za týždeň o 130 % a teraz má hodnotu 1 832 nakazených na 100 000 obyvateľov, oznámili to v utorok (4. 1.) miestne úrady.

Počet ľudí s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 vo francúzskych nemocniciach prekonal hranicu 20 000, stále však ide o výrazne nižší údaj než pri vrcholoch predchádzajúcich vĺn pandémie.

Utorkové údaje prekonali rekord z posledného dňa minulého roka, keď úrady ohlásili vyše 232 000 pozitívnych testov. Nasledujúce tri dni úrady evidovali pokles, v nedeľu (2. 1.) a v pondelok (3. 1.) dokonca pod 70 000 infikovaných za deň.

Zhoršovanie môže pokračovať

Nižšie štatistiky však mohli súvisieť s obdobím okolo nového roka, keď fungoval menší počet testovacích miest. Laboratóriá však za posledný týždeň spracovali rekordných viac ako 8 miliónov testov, z ktorých vyšlo pozitívnych okolo 15 %, čo je podobný údaj ako pri vlne z jesene roku 2020.

Minister zdravotníctva Olivier Véran varoval, že sa Francúzsko blíži k prekonaniu hranice 300 000 infikovaných za deň, čo označil za závratný údaj. Dodal pritom, že existujúce vakcíny proti covidu už toľko nebránia nákaze variantom omikron, ale poskytujú ochranu pred ťažkými priebehom.

Vo Francúzsku s viac ako 64 miliónmi obyvateľov je plne zaočkovaných vyše 90 % dospelých a viac ako 25,5 milióna ľudí tam dostalo aj posilňujúcu dávku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet