Na hlavný obsah

Vo Francúzsku vedú diskusiu, či by mali neočkovaní prispievať na liečbu

Debatu vyvolal šéf parížskych nemocníc.

Vo Francúzsku vedú diskusiu, či by mali neočkovaní prispievať na liečbu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Šéf parížskych nemocníc vyvolal vo Francúzsku vášnivú debatu svojím výrokom, v ktorom spochybnil nárok neočkovaných na nemocničnú liečbu ochorenia COVID-19 hradenú z verejného zdravotného poistenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Drahá liečba

V rámci francúzskeho systému všeobecnej zdravotnej starostlivosti majú všetci pacienti s covidom, ktorí skončia na jednotke intenzívnej starostlivosti, hradenú liečba v plnej výške. Stojí približne 3 000 eur denne a zvyčajne trvá týždeň až 10 dní.

„Keď sú k dispozícii bezplatné a účinné lieky, mali by ich mať ľudia možnosť bez následkov odmietnuť, kým my sa snažíme starať o iných pacientov?“ položil v televíznom rozhovore otázku Martin Hirsch, šéf parížskej siete nemocníc AP-HP.

Túto otázku Hirsch podľa svojich slov nastolil predovšetkým z toho dôvodu, že náklady na zdravotnú starostlivosť strmo rastú. Podľa neho by tiež nezodpovedné správanie sa niektorých nemalo ohrozovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých ostatných.

Návrh narazil na odpor

Viacerí francúzski pracovníci v zdravotníctve už jeho návrh odmietli. Krajne pravicoví politici vyzvali na Hirschovo odvolanie a nesúhlas vyjadrila aj starostka Paríža Anne Hidalgová, ktorá predsedá správnej rade AP-HP a je kandidátkou socialistov v aprílových prezidentských voľbách. Na francúzskom twitteri sa objavil hashtag vyzývajúci na odstúpenie Hirscha.

Minister zdravotníctva Olivier Véran sa k výzve zatiaľ nevyjadril. Poslankyňa za stranu prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM) Olga Givernetová ale vo štvrtok (27. 1.) v televízii BFM TV uviedla, že „problém, tak ako ho nastolila lekárska obec, nemožno ignorovať“.

Prieskum agentúry IFOP z polovice januára ukázal, že 51 percent Francúzov považuje za oprávnené, aby neočkovaní ľudia, ktorí skončia na JIS, platili za pobyt v nemocnici celý účet, alebo aspoň jeho časť.

Podobné pravidlá už platia v Singapure

Podľa poslanca za konzervatívnych Republikánov Sébastiena Huygheho nejde o to, aby neočkovaných odmietali na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ale aby platili minimálny príspevok na náklady za starostlivosť. Jeho návrh zákona, aby sa neočkovaní podieľali na časti nákladov na liečbu, však parlament zamietol.

Návrh mal za cieľ zaviesť vo Francúzsku podobné pravidlá, ktoré už platia v Singapure. Keď obyvatelia tohto mestského štátu, ktorý patrí v zaočkovanosti medzi najlepšie na svete, odmietnu vakcínu proti covidu, prípadnú liečbu si zaplatia z vlastného vrecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet