Na hlavný obsah

Vo svete ubúda počet gepardov. Somaliland bojuje s ich pašovaním

Problémom sú aj pašeráci.

Ešte pred sto rokmi žilo vo voľnej prírode asi 100 000 gepardov, dnes ich zostalo už len 7 000. Predátora neohrozuje len úbytok jeho prirodzeného prostredia. Pálčivým problémom sú pašeráci mláďat tejto mačkovitej šelmy.

Centrom čierneho trhu sa stal neuznaný štát Somaliland na východe Afriky. Chudobná krajina sa snaží bojovať proti nezákonnému obchodovaniu s mláďatami gepardov.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi boli dve mláďatá so svojou matkou. Dnes sa musia spoľahnúť na pomoc veterinárov v záchrannom centre. Na rozdiel do iných sa tieto dve mláďatá podarilo od pašerákov zobrať.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Tieto dve mláďatá geparda (viď reportáž, pozn.) sú samce a majú asi šesť mesiacov. Priniesli nám ich v zúboženom stave. Boli dehydrované a mali hnačku. Sami môžete vidieť, že na svoj vek sú príliš malí,“ hovorí veterinárka Anahi Gabriela Corderová.

Každý rok zoberú pašeráci v neuznanom Somalilande matkám asi 300 gepardích mláďat. Naložia ich na loď, ktorá ich z Afriky dopraví do Jemenu. Na čiernom trhu ich potom predajú v prepočte za viac ako 13 000 eur. Ale to iba v prípade, ak cestu prežijú.

Zvieratá sú často podvyživené, držia ich v malých klietkach a niekedy im pašeráci zviažu labky. O maličké gepardy majú záujem hlavne boháči z Blízkeho východu. Potom sa s nimi chvália na sociálnych sieťach, podobne ako s luxusnými autami. V rokoch 2009 až 2019 sa po celom svete nelegálne predalo vyše 3 600 gepardov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet