Na hlavný obsah

Vo Viedni sa opäť rokovalo o iránskom jadrovom programe

Iránci sú opatrne optimistickí.

Vo Viedni sa opäť rokovalo o iránskom jadrovom programe
Palác Coburg vo Viedni, kde za zatvorenými dverami pokračujú nukleárne rozhovory s Iránom. Foto: TASR/AP

Vo Viedni sa v pondelok (3. 1.) obnovili rokovania o oživení dohody o iránskom jadrovom programe. Iránski predstavitelia v súvislosti s novými rozhovormi vyjadrili opatrný optimizmus, približuje agentúra DPA.

Nemenované zdroje oboznámené s rokovaniami informovali, že prvotné diskusie prebiehali v bilaterálnom formáte. Tento týždeň sa však podľa ich slov očakáva zasadnutie vyjednávačov všetkých zúčastnených krajín.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde uviedol, že v poslednom kole rokovaní došlo k pokroku vo veci možného zrušenia sankcií proti Teheránu a tiež garancie, že Spojené štáty sa z jadrovej dohody v budúcnosti opäť nestiahnu.

Len čo sa podľa jeho slov dohodnú na týchto veciach, Irán sa opäť vráti k dodržiavaniu technických záväzkov vyplývajúcich zo zmienenej dohody, ktorú dosiahol so svetovými veľmocami v roku 2015. „To je naším cieľom a nedovolíme, aby sa v tomto smere stanovovali nejaké termíny,“ povedal hovorca.

Dodal, že úspech je možné dosiahnuť už v blízkej budúcnosti, ak by sa USA vrátili k predmetnej dohode a zrušil svoje sankcie proti Teheránu.

Obnovené rokovania

Rozhovory vo Viedni sa začali vlani v apríli po tom, ako americký prezident Joe Biden vyjadril vôľu vrátiť sa späť za rokovací stôl a zrušiť sankcie uvalené svojím predchodcom Donaldom Trumpom.

Prerušili ich však v júni, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.

Opätovne sa rokovania v rakúskom hlavnom meste obnovili v novembri, pričom ich najnovšie kolo sa začalo v pondelok – po trojdňovej prestávke z dôvodu novoročných sviatkov.

Na rokovaniach sa okrem Iránu zúčastňujú zástupcovia Spojeného kráľovstva, Francúzska, Nemecka, Ruska a Číny. USA sa zatiaľ na týchto diskusiách podieľajú len nepriamo, keďže už oficiálne nie sú signatárom dohody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet