Na hlavný obsah

Vojaci ODKB sa už sťahujú z Kazachstanu

Proces odchodu by mali dokončiť 19. januára.

Vojaci ODKB sa už sťahujú z Kazachstanu
Na snímke ruský vojak z jednotiek ODKB v Kazachstane. Foto: TASR/AP

Jednotky Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktoré vyslali do Kazachstanu z Arménska, Tadžikistanu a Kirgizska, opustili Alma-Atu a zamierili do miest svojho stáleho rozmiestnenia, informovala v piatok (14. 1.) agentúra TASS. Podľa agentúry Interfax  na cestu do Bieloruska sa lietadlami vydali aj bieloruskí vojaci.

Vojaci z Arménska a Tadžikistanu sa do vlasti presúvajú vojenskými dopravnými lietadlami IL-76, zatiaľ čo kirgizskí vojaci a technika opúšťajú Kazachstan pozemnou cestou, v konvojoch.

Postupné sťahovanie kontingentu síl ODKB z územia Kazachstanu sa začalo vo štvrtok (13. 1.) a má potrvať niekoľko dní. Podľa ruského ministerstva obrany sa prvé jednotky ruských výsadkárov vrátili z misie ODKB vo štvrtok na palube štyroch lietadiel IL-76MD.

Ako po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom informoval minister obrany Sergej Šojgu, návrat jednotiek ODKB z Kazachstanu sa zavŕši 19. januára.

Jednotky ODKB začali súbežne s prípravami na svoje stiahnutie odovzdávať kazašským bezpečnostným orgánom objekty, ktoré chránili.

„Kolektívne mierové sily“ ODKB boli do Kazachstanu vyslané na základe žiadosti tamojšieho prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva a v súlade s rozhodnutím Rady ODKB zo 6. januára. Skupina zahŕňala jednotky ozbrojených síl všetkých spojeneckých krajín.

Podarilo sa im získať strategické objekty

Hlavnou úlohou jednotiek zapojených do misie bolo prevziať pod ochranu hlavné strategické objekty v oblasti Alma-Ata a pomáhať pri stabilizácii a normalizácii situácie.

Tá sa v Kazachstane vyostrila po Novom roku, keď spočiatku pokojné protesty proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt prerástli do nepokojov a zrážok s bezpečnostnými zložkami.

Tokajev následne odvolal vládu, prevzal vedenie štátnej bezpečnostnej rady, vyhlásil výnimočný stav a požiadal ODKB o vyslanie tzv. mierových síl do Kazachstanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet