Na hlavný obsah

Vojaci ODKB začali odovzdávať chránené objekty Kazachstanu

Do krajiny ich prišlo viac ako 2 000.

Vojaci ODKB začali odovzdávať chránené objekty Kazachstanu
Na snímke príslušníci mierových jednotiek Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) hliadkujú po nepokojoch v kazašskej Alma-Ate. Foto: TASR/AP

Vojaci z Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) nasadení v Kazachstane vo štvrtok (13. 1.) začali odovzdávať objekty, ktoré v posledných dňoch chránili, členom kazašských bezpečnostných zložiek. Informuje o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Vojenská aliancia šiestich bývalých sovietskych štátov na čele s Ruskom vyslala jednotky do Kazachstanu na žiadosť prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva minulý týždeň, keď túto stredoázijskú krajinu zachvátili najhoršie nepokoje od získania nezávislosti spred troch desiatok rokov.

„Podľa plánu vypracovaného velením mierových síl ODKB a kazašským ministerstvom obrany začalo odovzdávanie významných objektov chránených príslušníkmi mierových jednotiek ODKB bezpečnostným orgánom Kazachstanu,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že vojaci z krajín ODKB pripravujú techniku a ďalší vojenský materiál na naloženie do lietadiel ruského letectva.

V krajine bolo vyše 2 000 vojakov

Kazašský prezident Tokajev misiu ODKB označil za skončenú už v utorok (11. 1.), v stredu (12. 1.) povedal, že sťahovanie jednotiek by malo trvať desať dní. Do krajiny podľa neho dorazilo 2 030 príslušníkov „mierových síl“ a 250 vozidiel.

Nepokoje začali 2. januára pôvodne ako protesty proti zdraženiu pohonných hmôt, demonštranti ale zaútočili aj na vládne budovy vo viacerých mestách. Podľa oficiálnych údajov prišlo o život najmenej 164 demonštrantov a 16 príslušníkov bezpečnostných síl.

Tokajev, ktorý svojim bezpečnostným silám povolil streľbu do demonštrantov ostrými nábojmi, tvrdí, že medzi protestujúcimi boli teroristi z rôznych stredoázijských krajín, Afganistanu a z Blízkeho východu. Situácia v Alma-Ate i ďalších kazachstanských mestách sa v posledných dňoch upokojila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet